pátek 4. prosince 2015

Přichází chodící pohroma!

Autor: Caleb Krisp
Překladatelka: Dana Chodilová
Žánr: příběhy pro děti
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 296
Vazba: pevná
Anotace:
Ivy je dvanáct let a za svůj život už zvládla vytočit, nakrknout a rozčílit pěknou řádku nafrněných aristokratů. Je nesnesitelně neomalená, nehorázně neskromná a nesmírně neposlušná. Zároveň je ale i nečekaně nebojácná, nevídaně nebezpečná a neskonale nezdolná. A jedno je jisté: rozhodně, rozhodně není neslaná nemastná! Dovede lhát, že se jí od pusy práší, umí vodit druhé za nos, protože má za ušima a oči na stopkách. Klidně si na každého otevře pusu, ale nečeká, až jí do ní vlétnou pečení holubi. Co jiného taky zbývá nebohé opuštěné sirotě, samotné na celém světě!!! jenže poslední dobu se kolem ní začíná roztáčet záhadný kolotoč plný intrik, přízraků, duchů a zákeřných zločinů. Je možné, aby všechny ty neuvěřitelné nehody, nesmysly a nepravosti naznačovaly, že je Ivy možná něco víc než jen obyčejná holka?

Jedna z nejoriginálnějších postav v dětské fikci… a to bez legrace. S takovou hlavní hrdinkou jste se jistě ještě nesetkali. Vždyť která by ve svých dvanácti letech zvládla vytočit, nakrknut a rozčílit pěknou řádku nafrněných aristokratů? A co teprve její povaha. Copak by nestačilo, že je nesnesitelně neomalená, nehorázně neskromná a nesmírně neposlušná? Kdepak! Ivy Pocketová je opravdová chodící pohroma a ukrývá toho v sobě ještě mnohem, mnohem víc! Kdo z vás je nečekaně nebojácný, nevídaně nebezpečný a neskonale nezdolný? No přece náš malý sirotek Ivy, pro kterou není nic nemožné. Taková holka se rodí jednou za sto let, a jestli vůbec! Tu by bylo na pouhé domácí práce opravdu škoda. Taky jen u smýčení pavučin či podávání čaje bohatým paničkám rozhodně nezůstane. Kolem ní se totiž začnou dít prapodivné věci. Jako by nestačily přízraky, neznámá dívka a vzácný diamantový náhrdelník… v dívčině životě se objeví i zákeřné zločiny!

Originální příběh doprovázely ještě originálnější obrázky. Tak rozkošně strašidelné obrázky jsem už dlouho neviděla. Vlastně přemýšlím, jestli vůbec někdy. Na svědomí je má ilustrátorka Barbara Cantini. No posuďte sami. Knížka je jimi protkána opravdu skrz na skrz. Ale ne abyste se spokojili pouze s těmito dvěma obrázky!! Byla by věčná škoda neprohlídnout si je všechny!


Mám pro vás hned několik důvodů, proč si tuto knížku prostě musíte přečíst (a to rozhodně neplatí jen pro menší čtenáře). Ivy. Ivy a zase Ivy. Naše, tak trochu „gothic“ dívka je tím nejhlavnějším důvodem. Vždyť je přeci od přírody talentovaná jako: pisatelka děsivých povídek, Sherlock Holmes junior, dcera rakváře, pomocná knihovnice, princezna na věži, kobylka s bujnou hřívou, burzovní makléř, primabalerína a dokonce i buddhistický mnich! A díky ilustracím se za ní doopravdy vydáte!


Tahle knížka byla prostě úžasná a pod stromečkem dozajista potěší každou mladou slečnu! Chcete-li zažít něco neobyčejného, pozvěte si přidrzlou Ivy do svých příbytků, protože ona opravdu není jen obyčejnou dvanáctiletou holkou, která si do svého deníčku ovázaného růžovou mašlí píše každý nový pupínek na nose. A i když vám její povaha a zlozvyky možná zpočátku budou proti srsti, zaručuji vám, že na ně rychle zapomenete, vždyť jsme přeci v pohádkovém příběhu a tam je dovoleno všechno! I to, co se nesluší pro žádnou dobře vychovanou dvanáctiletou dívku.

Ivy a její ostrý jazýček jsou prostě parťáci do nepohody! Naše chodící pohroma ve vašich domovech určitě žádnou pohromu nezpůsobí, i když to vám zaručit nemohu… Ale co vám mohu zaručit stoprocentně je to, že se u ní s chutí zasmějete. 

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat