úterý 2. února 2016

Láska a zášť

Autorka: Hana Marie Körnerová
Žánr: společenský, historický román
Nakladatel: Moba
Rok vydání: 2015
Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Anotace:
V odlehlém kraji v jižní Francii vedou dlouholetý a nesmiřitelný boj dva šlechtické rody. Kdysi šlo jen o hraniční pozemky, pak se přidal únos nepřítelovy dcery, ztráta cti i majetku a dřívější nepřátelství přerůstá ve smrtelnou zášť. Ponížená strana touží po pomstě, ale než ji stačí vykonat, přichází revoluce a viník prchá do ciziny. Když se po dlouhých pětadvaceti letech emigranti vracejí zpět do vlasti, rodová zášť opět vzplane a do vykonání pomsty je zatažena i nová mladá generace. Ta se sporem nechce mít nic společného, ale ustojí tlak rodiny?


Když se řekne Hana Marie Körnerová, vybaví se mi romantický historický film Andělská tvář z roku 2002 inspirovaný autorčiným stejnojmenným románem a také rozsáhlá sága Pán hor. Tato česká autorka má na svém kontě již pěknou řádku především historicko-dobrodružných románů. Autorčinu tvorbu u nás vydává zejména nakladatelství Moba a další knihou, která se dočkala již druhého vydání, byla LÁSKA A ZÁŠŤ.

Odlehlý kraj v jižní Francii kolem roku 1815 a "shakespearovský" motiv – proti sobě tu stojí dva znepřátelené šlechtické rody. Julie de Sauves byla před lety zneuctěna synem hraběte de Grisson. Celá dlouhá léta Julie zosnuje svůj plán, a když se konečně dočká a do rodného kraje se vrací ten, který stojí za její potupou a zavrhnutím od vlastní rodiny, pomsta se může rozjet na plné obrátky. Nástroji pomsty se stanou Juliin synovec Paul Resnais a de Grissonova dcera Sophie. Ustojí mladí lidé tlak svých rodin? Zvedne se opět vlna nenávisti nebo k sobě Paul se Sophií nakonec najdou cestu?

Hana Marie Körnerová je známá svým působivým stylem vyprávění a realisticky vykreslenými postavami. Svým postavám dokáže vdechnout život. A proto ani tato knížka nebyla výjimkou. Četla se rychle a velmi příjemně. Dostavila se i má pravidelná dávka romantiky, napětí a vtipných situací.  Malou výtku si ale přeci jen dovolím. Postavy OK, ale na to, že knížka měla něco málo přes 200 stran, mi přišla překombinovaná. Od autorky jsem zkrátka zvyklá na lepší,  ale i přesto tuto knížku doporučuji všem, kteří upřednostňují nenáročnou historicko-dobrodružnou beletrii s romantickou zápletkou a fanatickým panem otcem...

Hodnocení: 3/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat