pondělí 26. října 2015

Originální nápady pro váš balkon a terasu

Autorka: Isabelle Palmer
Překladatelka: Eva Brožová
Žánr: populárně naučná literatura, zahradničení
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 144
Vazba: paperback
Anotace:
Vytvořte pro sebe a své blízké oázu klidu a zeleně!
Na pěstování bylinek, okrasných květin, vlastní zeleniny či jahod nepotřebujete zahradu. I na malých prostorách, jakými jsou balkon nebo terasa, můžete vybudovat útulnou a krásnou zahrádku. Stačí jen vědět, jak na to.
Autorka knihy se zahradničením na omezeném prostoru zabývá již řadu let. Její rady, ověřené bohatou praxí, pomohou i vám. Doporučí, jaké rostliny vybrat, v čem je pěstovat a jak se o ně starat, aby dobře prospívaly a skvěle vypadaly. Inspirují k výrobě sezonních dekorací, k přípravě výborných jídel z vlastnoručně vypěstovaných surovin nebo k výběru doplňků a nábytku.
Pozvěte přírodu k sobě domů a aktivně relaxujte při zahradničení, které nezabere příliš času a přinese do vašeho života radost, krásu a pohodu.

Bydlíte v bytě a chybí vám zahrádka? Nezoufejte! Příručka Zahrada na balkoně vám poradí co a jak. Přesvědčí vás o tom, že i na malém prostoru se dá vykouzlit oáza, kde budete moci odpočívat obklopeni zelení. I balkon či terasa se dají přetvořit k obrazu svému, a proč by zrovna zde nemohly vyrůst zahrádky, na kterých se dá vypěstovat opravdu kdeco: od okrasných rostlin přes bylinky do polévky po čerstvou zeleninu. Tak s chutí do toho!

Ale než vám Isabelle Palmer poradí, jaké rostliny jsou pro takové „městské“ zahradničení nejvhodnější, začne pěkně od začátku. Samozřejmě si neodpustí pár slov na úvod, protože bez těch bych to zkrátka nešlo. Nezapomene poradit také s výběrem základní výbavy. Přesvědčíte se o tom, že není motyčka jako motyčka a že výběru zahradního náčiní a nářadí je potřeba věnovat zvláštní pozornosti. I při výběru a přípravě květináčů a substrátů je třeba obrnit se spoustou času. Kromě rad o pěstování a péči o rostlinách je příručka plná nápadů, jak si zahrádku zútulnit a vtisknout jí osobitý rukopis.


Pro mě byla velice zajímavou zastávkou třetí kapitola „Kreativní recyklace“, ve které nám autorka ukázala, že i starou plechovku či dřevěnou paletu lze kreativně využít. Ve čtvrté kapitole se dozvíte, že pro pěstování salátu, jarní cibulky, jahod, rajčat, cukety či dokonce brambor si bez problémů vystačíte právě i se zahrádkou na balkoně.
Po venkovní výsadbě následuje čas odpočinku. V poslední kapitole se s autorkou společně zamyslíme, jak s pomocí dekorativních drobností vytvořit na balkoně nebo terase příjemnou atmosféru. Romantická večeře při svíčkách ani letní grilování s přáteli nejsou na takové zahrádce žádným problémem. Přesvědčíte se, že nejenom pro sebe, ale i pro své blízké vytvoříte na balkoně či terase oázu klidu a zeleně!

Pro lepší orientaci naleznete na konci příručky také Seznam rostlin, Slovníček a Rejstřík. I protentokrát platí, že fotky dělají knihu. Bylo by hřích nevyzdvihnout tu působivé celostránkové obrazové přílohy čerstvých bylinek či lucerničkami osvětleného balkonu při posezení s přáteli.

Stručná, jasná, přehledná. Publikace vynikajícím způsobem vysvětluje základy „městského“ zahradničení se vším všudy a umožňuje tak co nejstručněji a nejjasněji proniknout do základů této problematiky.

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.

1 komentář:

  1. Máme takové krásné pozemky se sousedem v horách a tím že tam je teď docela dost velké teplo tak jsme rádi že jsme si tam také nechali nainstalovat rolety a že můžeme v klidu grilovat když je ten největší hic. Má to na horách něco do sebe, nebudu lhát.

    OdpovědětVymazat