pátek 4. prosince 2015

Oldřich z Chlumu - Román a skutečnost

Autoři: Vlastimil a Alena Vondruškovi
Žánr: historický román, literatura faktu
Nakladatel: Moba
Rok vydání: 2015
Počet stran: 280
Vazba: pevná
Anotace:
Kniha je malým dárkem těm čtenářům, kteří si zamilovali příběhy královského prokurátora a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu. Autor v ní vypráví, jak pracuje s historickými prameny a spolu se svou ženou Alenou poodhalují zákulisí jejich autorského života. Čtenář zde rovněž nalezne literární zajímavosti (včetně životopisu Oldřicha z Chlumu), stejně jako historická fakta (topografie Českého království, základní data příběhů). Součástí publikace je několik povídek, které vyprávějí o méně známých etapách života Oldřicha z Chlumu.

Český spisovatel Vlastimil Vondruška se proslavil především díky historickým detektivním románům o královském prokurátorovi a správci hradu Bezdězu Oldřichu z Chlumu. Nakladatelství Moba přichází na knižní trh již s druhým vydáním, díky kterému se ještě více dozvíte o této (ne)literární postavě. Autorovi s Oldřichem „pomáhala“ i jeho žena Alena, která je mj. spoluautorkou řady výpravných encyklopedií Průvodce českou historií.

V červnu tohoto roku vyšel jubilejní, již 20. díl, ze série historických detektivních románů s Oldřichem z Chlumu, a proto se autor rozhodl obdarovat právě ty čtenáře, kteří bez královského prokurátora nemohou „dýchat“ a netrpělivě očekávají další díl. A jeho dárek je opravdu stylový – mohli bychom říci, že se nám díky této knize dostává do rukou samotný Oldřichův „životopis“.


Po přečtení této knihy mohu říci, že dárek to byl opravdu od srdce a dozajista udělá radost všem příznivcům kvalitních historických románů. A co si pro své čtenáře manželé Vondruškovi připravili?
Kniha je rozdělena na dvě části. V té první si autoři na paškál vzali samotného Oldřicha, v té druhé si pro nás připravili čtyři zbrusu nové povídky. V úvodu knihy se začteme do příjemného vyprávění, které jistě mnozí z vás znají z autorových besed, a poté už přichází řada na samotného prokurátora.
Ruku na srdce, milí čtenáři, kolikrát vám již při čtení jeho příběhů vrtalo hlavou, zda skutečně existoval? A právě tuto otázku se vám autor pokusí zodpovědět a přidá mnohé další okolnosti. Pozadu nezůstanou ani ženy v Oldřichově životě a další postavy vystupující v autorových knihách.

Za velmi přínosné považuji připomenutí všech knih, ve kterých Oldřich vystupuje. A pro ty čtenáře, kteří nevysedávají hodiny a hodiny nad historickými prameny, si autor připravil kapitolu, ve které osvětluje právě tuto problematiku.

Celá kniha je psána takovým stylem, na který jsme u pana Vondrušky zvyklí – tedy čtivě a s nadhledem, ale s přihlédnutím k reálným faktům. Nové povídky osvětlující nové etapy Oldřichova života se autorovi povedly. Zvláště poslední dvě mě velmi potěšily. Díky jejich propracovanému a zapeklitému ději jsem již po několikáté mohla společně s Oldřichem přijít na kloub zločinu.

Kniha je doplněna o fotografickou přílohu věnovanou manželům Vondruškovým a jejich kolegům. A abyste věděli, s kým máte tu čest, je každá z fotografií doplněna popiskem.

Nedávno jsem se v jednom článku dočetla, že Vlastimil Vondruška se na historické prameny dívá jinýma očima než školní učebnice a s tím mohu jen souhlasit. Jak s jeho knihami začnete, už nepřestanete.
Jsem opravdu ráda, že tato kniha přibyla mezi ostatní detektivní romány. Manželé Vondruškovi přišli s opravdovým dárkem, který ocení všichni Oldřichovi příznivci. A tento knižní dárek by byl také tím nejvhodnějším dárkem vánočním.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat