pondělí 26. října 2015

Věděli jste, že...?

Autor: Jiří Fidler
Žánr: populárně naučná literatura
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 112
Vazba: pevná
Anotace:
Věděli jste, že ve stejném roce, kdy husité rozprášili křižáky u Domažlic, ve Francii stavěli hranici Johance z Arcu?
Napadlo vás, že ve stejné době, kdy mušketýři chránili krále Francie, popracoval kat Mydlář na Staroměstském náměstí 27 českých pánů?
Tyto, a mnohé další časové souvislosti, přinášíme v moderní publikaci. Poznatky ze studia českých a evropských dějin, které většinou vnímáme odděleně, tak máme možnost vidět v novém světle. Praktickým doplňkem jsou přehledné časové osy, které znázorňují období vlády významných panovníků evropských zemí a jsou zpestřeny informacemi o přelomových vynálezech nebo kulturních počinech.

Vánoce se kvapem blíží a mnozí z vás už jistě shánějí ty nejoriginálnější dárky pro své blízké. Pro ty, kteří v období vánočního shonu nezapomenou navštívit knihkupectví, mám výborný tip na knižní dárek. Darujte své ratolesti, ale třeba i dědečkovi nebo babičce knížku o historii. U nakladatelství Fragment vyšla na jaře tohoto roku publikace České a evropské dějiny v souvislostech od českého autora, historika Jiřího Fidlera, který se kromě českých dějin zabývá i vojenskými dějinami 20. století.

Podle mého názoru je nápad pospojovat významné historické události českých dějin s těmi evropskými, namístě. Učebnice dějepisu nabízí jen velmi malý přehled a děti tak kolikrát nemají ani tušení, že v době, kdy se u nás "nim moc" nedělo, se třeba jinde ve světě nějaký člověk "zapisoval" do dějin. Díky této publikaci se tak dají lépe pochopit souvislosti českých a evropských dějinných událostí. Čtenáři tak nebudou mít problém usadit historický vývoj do širšího konceptu.

Co čtenáři na této knize jistě ocení je její grafická podoba. Každá dvojstránka je rozdělena na dvě barevně odlišené poloviny pomocí časové osy, na které nechybí významná data. V horní části stránky naleznete popis významné události, osobnosti či místa význačného pro české dějiny. V té dolní pak analogické popisy pro dějiny evropské. Přelomové události v průběhu časového úseku jsou v rámci dvojstránky vysvětleny pomocí šesti barevných časových os. Vše dotváří bohatá obrazová příloha, která se designérům publikace opravdu povedla.



Autorův záměr představit české a evropské dějiny pospolu považuji za výborný tah. Čtenář tak získá přehledné vysvětlení problematiky jdoucí nad rámec učebnic dějepisu, které mnohdy na řadu důležitých údobí českých, natožpak evropských dějin, zapomínají.

Díky stručnému a jednoduchému stylu je podle mého názoru kniha vhodná především pro žáky základních škol a studenty středních škol. Ale na své rozhodně přijdou i příznivci historie z řad dospělých.

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím. 

Žádné komentáře:

Okomentovat