pondělí 19. října 2015

Domácí výroba není žádná věda… podruhé

Autorka: Alena Thomas
Žánr: příručka, zdravý životní styl
Nakladatel: JOTA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Anotace:

Pokračování populární příručky domácí výroby Děláme si to doma sami.
Alena Thomas do obchodu moc nechodí. Jen máloco si neumí vyrobit sama. Zatímco v první knize se soustředila na domácí kosmetiku, drogerii a léčivé přípravky, v druhé rozšiřuje svůj záběr i na základní potraviny, které dennodenně nakupujeme. Odteď už nemusíme. Ze svých nákupních seznamů si laskavě škrtněte chleba, kečup, hořčici, povidla, dětské přesnídávky a spoustu dalších položek, které můžete snadno vyrobit doma, ze surovin, které budete mít pod kontrolou, a bez nežádoucích aditiv či konzervantů.
Kniha je koncipována cyklicky od jara do zimy, takže si výrobu budete moci lépe naplánovat v souladu s přírodou. Na podzim například vyrobíte léčivé sirupy, abyste zimu přežili ve zdraví, a na jaře zase využijete vše, co právě vyraší, abyste dobili baterie.




Z úspěšného blogu Aleny Thomas Děláme si to sami se loni na jaře zrodila stejnojmenná knížka, podle které si čtenáři mj. mohli vyrobit pěstící domácí kosmetiku či všelijaké léčivé přípravky. Po obrovském úspěchu své první knihy se nadšení čtenáři mohou těšit z již druhé příručky, která nedávno vyšla u nakladatelství JOTA. A protentokrát si autorka vzala na mušku ty potraviny, které si lze snadno vyrobit doma.

Příručka Děláme si to doma sami 2 je přehledně rozdělena do sekcí podle ročních období. Jahody v zimě vás, jako Marušku z pohádky O dvanácti měsíčkách, rozhodně nezaskočí. Každé roční údobí je navíc rozděleno na čtyři tematické oddíly: domácnost, jídlo a pití, kosmetika a zdraví. Každý si vybere na co má zrovna chuť.

Když to zvládnu já, tak to zvládne každý a s přehledem… tato autorčina fráze však není v příručce až tak na místě. Sem tam – zvláště pak u domácí kosmetiky – mohou čtenáře zaskočit přísady, které ani neznají, natožpak najdou ve svých domácnostech. Proto doporučuji řádné prostudování receptu před samotnou přípravou, abyste nedopadli podobně jako já při přípravě dětského krému. Na 4 g emulgačního vosku (např. glyceryl stearate) jsem koukala s otevřenou pusou. Ale třeba takové levandulové sušenky nebo revoluční brownies jsou bezkonkurenční.

Na co v žádném případě nesmím zapomenout, je grafická podoba knihy. Byla by věčná škoda, kdybych tu nevyzdvihla nápaditost grafického designéra. Jen samotné listování v knize je pastva pro oči.  Ne nadarmo se říká, že fotky dělají knihu. Zaručeně vám tyto knížky ozdobí knihovnu.


Knihy podobného ražení bych vřele doporučila všem, kteří si čas od času chtějí zkusit vyrobit něco v souladu s přírodou. Autorka svým čtenářům poradí, jak žít lépe a zdravěji a nechodit do obchodu pro to, co si hravě zvládneme vyrobit doma. Zajímá-li vás takový pohled na životní styl, poohlédněte se po příručkách sympatické Aleny Thomas. Mohu vám zaručit, že pokud zavítáte na její blog Děláme si to sami či jen prolistujete některou z jejích stejnojmenných knih, ze kterých přímo prýští nadšení a optimismus, budete mile překvapeni a ne jednou se k jejím receptům a radám vrátíte.

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, jehož spolupráce si velmi vážím.

Zdroj fotografií: ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat