středa 9. září 2015

Růže z Yorku: Láska a Válka

Autorka: Sandra Worth
Překladatelka: Jaroslava Hromadová
Žánr: historický román
Nakladatel: Brána
Rok vydání: 2014
Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Anotace:
První část trilogie o životě Richarda III., kterého mnozí současníci neprávem považovali za netvora, popisuje část jeho života, než se z něj řízením osudu stal anglický král. Dočteme se o hluboké lásce Richarda, vévody z Gloucesteru, a lady Anne Nevilleové, které však podobně jako v případě Romea a Julie rozdělí rodinný svár. Po vypuknutí občanské války se Anne musela na rozkaz svého otce Richarda, hraběte z Warwicku, provdat za Eduarda z Lancasteru, ale poté, co Eduard padne v boji, mladí milenci doufají, že tentokrát už jim nebude v cestě nic stát. Jejich naděje se nenaplní, protože se objeví další obrovská překážka a hrozí, že je rozdělí navždycky…
Příběh o lásce v bouřlivém období války růží, v době plné nebezpečí a úkladů, kdy ambice a touha po moci hrstky vyvolených určovaly osud celé Anglie.

O autorce
SANDRA WORTH získala doktorát z politologie a ekonomie na univerzitě v Torontu. Zabývá se obdobím stoleté války v Anglii, tato tragická epocha anglické historie ji inspirovala k napsání tří románů. Publikuje ve čtvrtletníku Ricardian Register, který vydává americká Společnost Richarda III., a v Blanc Sanglier, publikaci anglické pobočky této společnosti, sídlící v Yorkshiru. Sandra Worth žije v Houstonu v Texasu. V Nakladatelství Brána již vyšly její romány Dáma z Růže a Králova dcera. (přebal knihy)

Pro více informací o literární tvorbě SANDRY WORTH, zavítejte na její webové stránky ZDE, kde jsou pro vás připraveny informace o autorčiných dosavadních i připravovaných knihách.

~~~
Kdykoli dostanu chuť na kousek anglické historie, sáhnu buď po knihách Alison Weirové, nebo SANDRY WORTH, která je u českých čtenářů známá především díky románům Dáma z Růže odehrávající se v jednom z nejkrutějších období anglické historie a skvěle napsaným románem ze dvora Tudorovců Králova dcera. K období války růží se autorka vrací i ve své nové třídílné sérii RŮŽE Z YORKU. Díky Nakladatelství Brána se již teď můžete začíst do prvních dvou dílů Láska a Válka a Koruna osudu.
~~~
I pro samotného Williama Shakespeare se postava Richarda III. stala inspirací pro napsání hry. Podobně jako Richardovy současníci, si i Shakespeare jeho postavu přetvořil k obrazu svému. Vylíčil ho jako hrbatého a ničemného krále, jež nechal v Toweru zavraždit své synovce. Ale jaký ve skutečnosti byl vévoda z Gloucesteru, pozdější anglický král? Ať už byl Richard III. jakýkoliv, v knize Sandry Worth jsem se do jeho postavy bezhlavě zamilovala, stejně tak jako lady Anne Nevilleová. Jejich lásce, která se urputně snažila vybojovat své místo na slunci, jsem fandila jako málokteré.
~~~
Sandřiny knihy umí čtenáře vtáhnout do děje a důvěrně ho oslovit. Zář a světlo svíček na dvoře krále Eduarda IV., mihotavé světlo luceren za chladných nocí, loď zmítající se v mořské bouři, řinčící zbraně doprovázené dusotem kopyt nebo planoucí oči lady Anne – vše bylo tak hmatatelné, tak skutečné.
~~~
Do povědomí čtenářů se knihy Sandry Worth dostaly především díky popisu a stylu psaní. Lehkost – to je to slovo, které je pro historickou beletrii velmi důležité. U knihy Láska a válka jsem však měla trochu problém s českým překladem – kvůli krkolomným souvětím pak některé věty postrádaly smysl.
~~~
Příběh o lásce v období bojů mezi „červenými“ Lancastery a „bílými“ Yorky doporučuji všem zájemcům o anglickou historii. Díky historickým románům Sandry Worth mohou čtenáři hlouběji proniknout do dalšího z úseků barvitých anglických dějin. I přes několik výhrad k českému překladu jsem si četbu knihy náramně užila. Četli-li jste již od autorky nějakou předchozí knihu, zkuste i další! Vášeň, romantika, intriky, zrada, vraždy – to vše neodmyslitelně patří nejenom ke středověké Anglii, ale i k historickým románům Sandry Worth.

A na závěr nesmím opomenout ani na grafické zpracování knihy. Knihy (zvláště ty historické) z produkce Nakladatelství Brána jsou známé svým pečlivým grafickým zpracováním, U titulů Sandry Worth tomu není jinak – zkrátka vytvářejí harmonický výsledek hodnoty nejen po obsahové stránce, ale i po té estetické.

Hodnocení: 4/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Nakladatelství Brána, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat