úterý 8. září 2015

Femme fatale dvou králů

Autorka: Mireille Calmel
Překladatelka: Jitka Matějů
Žánr: historický román
Nakladatel: Brána
Rok vydání: 2014
Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Anotace:
Dramatické životní osudy Eleonory Akvitánské, ženy dvou králů proslulé krásou a vzdělaností, vypráví její společnice Loanna, jež je potomkem dávných kněžek z Avalonu a po předcích je nadána jasnozřivostí a léčitelskými schopnostmi. Příběh začíná ve chvíli, kdy Eleonora se svým druhým manželem Jindřichem Plantagenetem odplouvá do Anglie, jejíž trůn Jindřich právě získal. Ze svazku, který vznikl z lásky, se díky Jindřichovým nevěrám postupně stává tvrdý souboj dvou individualit, který vyústí v naprosté odcizení manželů….

O autorce

MIREILLE CALMEL píše už od dob, kdy jako dítě pobývala v nemocnici a psaní se věnovala s přesvědčením, že ji uzdraví. Mireille se opravdu zotavila, a tak se stalo psaní jejím denním chlebem. Věnovala se mimo jiné hudbě a divadlu, díky čemuž vystupovala na různých společenských akcích. Román Lože královny Eleanory se stal téměř přes noc bestsellerem. Krom toho je Mireille známá díky titulům Ples vlčic a Lady Pirát. (přebal knihy)


Pro více informací o literární tvorbě MIREILLE CALMEL, zavítejte na její webové stránky ZDE, kde jsou pro vás připraveny informace o autorčiných dosavadních i připravovaných knihách.


 ~~~

Eleonora Akvitánská se bezesporu stala ikonou své doby. Ženu, která francouzskou korunu vyměnila za anglickou, jistě není třeba dlouze představovat, ale několik informací na úvod o této fascinující ženě také neuškodí.  
Především díky rozsáhlému území, které zdědila po svém otci, pojala Eleonora, vévodkyně akvitánská a hraběnka z Poitiers, za svého chotě francouzského krále Ludvíka VII. Štěstí s Ludvíkem však netrvalo dlouho a sňatkem s Jindřichem II. Plantagenetem se z královny Francie stala královna Anglie.


Život královny Eleanory se stal inspirací i pro autorku Mireille Calmel, která nám ve svém prvním dílu Vláda lvů předkládá život této pozoruhodné panovnice. Příběhem nás provede Loanna z Grimmwaldu, potomek dávných kněžek z Avalonu, jejichž osudem bylo od pradávna střežit anglické krále. Ačkoliv je Loanna vázána slibem svému králi Jindřichu Plantagenetovi, postupem času je stále více oddaná a loajální jako přítelkyně a důvěrnice své královny Eleanory.
~~~
První část příběhu značně pokulhávala. Více než životem samotné královny se autorka zaobírala tím Loanniným. Mireille se zde opravdu velmi dopodrobna věnovala magii druidů, odkazu Merlina i legendám o králi Artušovi, od kterého Plantageneti odvozují svůj původ. Ve druhé části si ale autorka značně napravila reputaci a rozbila tak počáteční monotónnost příběhu. Na scénu totiž vstoupily nové postavy. Ať už to byli královští potomci, z nichž k nejvýznamnější historickým postavám bezesporu patřil Richard Lví srdce, pozdější král Anglie či Jan Bezzemek. Věčná škoda, že tito sliční hoši neměli v románu více prostoru projevit se. 
Co by to bylo z krále bez milenky. V tomto ohledu král Jindřich jistě nezůstal pozadu a podlehl svodům krásné a ambiciózní Rosamundy Cliffordové. Díky za ní. Ještě více rozčeřila už tak dost neklidné vody na anglickém trůně.
~~~
Zachycení středověké Anglie, dialogy i postavy samotné jsou uvěřitelné. Právě díky tomu přestávají být postavy pouhými polobájnými figurkami z dob zašlé slávy.

Ač mám k románu Mireille Calmel několik výhrad, jedno se jí nedá zapřít: ústy svých postav rozplétá před čtenáři síť intrik, znovu a znovu uzavírá a zase ruší spojenectví, kde ústředním cílem je následnictví na anglickém trůně. Příliš jsem neřešila či se kniha držela historických faktů, přeci jenom to není to nejdůležitější. Nejzajímavější na ní byla dynamika zvratů a s ní spojená změna emocí jednotlivých postav, především ve druhé části románu. Změť vzájemné lásky a nenávisti se na královském dvoře střídaly jako královniny šaty. A jak slibuje anotace, po vstřebání autorčina stylu psaní, se román opravdu četl jedním dechem.
~~~
Příběh jednoho z mých nejoblíbenějších historických období tkvící v komplikovaných intrikách, vzájemné lásce a nenávisti a napínavém boji o trůn jsem si až na pár chybiček náramně užila.
Historický román Eleonora Akvitánská: Vláda lvů, si zaslouží pozornost každého milovníka dobrých historických románů. Čím kontroverznější historická postava, tím lepší kniha. A královna dvou králů je toho zdárným příkladem. Vřele doporučuji.

Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Brána, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat