pondělí 7. září 2015

Vášně a intriky na dvoře posledních Tudorovců

Autorka: Elizabeth Fremantleová
Překladatelka: Ina Leckie
Žánr: historický román
Nakladatel: JOTA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Anotace:
Druhý strhující román autorky Královnina gambitu se věnuje životu u královského dvora posledních Tudorovců – osudům dvou sester, jež mají k nástupnictví stejně hrozivě blízko jako jejich nejstarší sestra lady Jana Greyová, popravená po pouhých několika dnech na královském trůnu.
Strhující a dojemný příběh náboženských i mocenských vášní a hrozeb doby tudorovské Anglie.


Konečně jsme se dočkali něčeho jiného, než nesčetněkrát ohraných příběhů okolo Jindřicha VIII. Tudora a jeho nejznámějších manželek. Již ve svém předchozím románu Královnin gambit (recenze ZDE) se autorka Elizabeth Fremantleová věnovala méně známým, takměř zapomenutým postavám tudorovské historie, a proto i její nový román Ve stínu trůnu, který pro nás vydalo nakladatelství JOTA, bylo v mém případě jasná volba. A tak, jak jsme v jejím debutovém románu měli možnost nahlédnout do života Kateřiny Parrové, poslední Jindřichovy manželky, nyní svou pozornost upřeme na sestry Kateřinu a Marii Greyovy, mladší sestry popravené Jany Greyové a přímé sestřenice Marie I. Tudorovny.

Elizabeth Fremantelové se podařilo vytvořit jak strhující historickou atmosféru, tak i živoucí postavy. Tudorovský dvůr je v autorčině románu naprosto takový jaký má být – naprosto opravdový.  Autorce se tedy podařilo to, co od čtení historických románů čtenáři očekávají – tedy přenést je do tehdejší doby a přiblížit jim, jaké to tam tehdy bývalo. Určitě jsem nebyla jediná, která měla při čtení pocit, že je (ne)vítaným hostem na dvoře slavných Tudorovců.

 
Kateřina Greyová
Každá postava – ať už kladná či záporná – si mě během čtení postupně omotávala kolem prstu. Ať už to byla krásná a lehkomyslná Kateřina nebo její sestra Marie – bystrá, avšak fyzicky postižená dívka. Bravurně se své role zhostila i dvorní malířka Levina Teerlingová a nevyzpytatelná královna Alžběta, která se právě zhostila vlády, jakbysmet. Zkrátka každá postava dostala v románu dostatek příležitostí projevit se.

Marie Greyová

Elizabeth Fremantleová ve svých historických románech nabízí opravdu všechno: náboženské i mocenské vášně, hrozby, drama, napětí, ale i humor, milostné zápletky a to vše s cedulkou: SKVĚLE NAPSÁNO. V autorčině stylu psaní se nezapřou její zkušenosti s tvůrčím psaním. Autorka se vyvarovala častému nešvaru, který je vlastní rozsáhlé historické beletrii – dlouhým a komplikovaným souvětím. Naopak práce je psána s nadhledem a velice čtivě. Autorce se tak podařilo navázat se čtenářem kontakt a zaujmout ho nejenom tématem.



Ač se jedná „pouze“ o historickou beletrii, k osvětlení mimořádně důležitého období v dějinách Anglie postačí čtenáři se zájmem o historii výborně.
Romány Elizabeth Fremantleové vřele doporučuji všem zájemcům o politický vývoj Anglie v období tudorovské éry, která je bezesporu jedním velkolepým historickým dramatem, ve kterém ani na vteřinu nezůstane nic na svém místě.

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat