pondělí 7. září 2015

Román, který fascinuje celý svět

Autorka: Lesley Pearse
Překladatelka: Lenka Faltejsková
Žánr: společenský román
Nakladatel: Moba
Rok vydání: 2015
Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Anotace:
David Mitchell utrpí šok, když jde venčit sousedova psa a ten z moře vytáhne polomrtvou dívku v bezvědomí. Nešťastnice má na sobě zvláštně staromódní šaty, na zápěstí a u kotníků pohmožděniny – nepochybně stopy po poutech – a bezcitně oškubané vlasy. Protože trpí ztrátou paměti a nevzpomíná si, kdo je, otisknou její obrázek i s prosbou o pomoc v novinách. Poznává ji přítelkyně, s níž pracovala na zaoceánské lodi, a také bývalý spolubydlící, kadeřník Simone. Společně neznámou navštěvují v nemocnici a dívka se pomalu zotavuje. Po několika dnech ji však lékař šokuje konstatováním, že musela zhruba před třemi měsíci porodit…

Jednoho krásného květnového rána objeví na své pravidelné procházce dvaatřicetiletý David Mitchell neznámou dívku. Dívčino bezvládné a zubožené tělo se náhle zachvělo a znovu se v něm rozproudil život. Avšak za jakou cenu. Dívka se probouzí v nemocnici s totální ztrátou paměti. Má vymazaný poslední rok života. Kosmetička Dale v dívce pozná svoji kamarádku z lodi, kadeřnici Lotte. Nejenom její přátelé z lodi Dale, Scott, Simon, Adam, ale i David jí pomáhají paměť obnovit a postupně se Lotte začínají vybavovat jednotlivé události. S postupem času začnou na povrch vyplouvat hrůzná tajemství a vysvětlují se záhadné okolnosti Lottina náhlého zmizení. Staromódní šaty, oškubané vlasy, otlaky na kotnících a rukou, ztráta paměti i to, že se před nedávnem stala matkou, do sebe začnou perfektně zapadat jako dětská skládačka.

Obdivuji autorku za to, že se rozhodla napsat o takovém tématu. Životní příběh dívky, který byl nejprve plný utrpení, zla a ignorace ze strany vlastních rodičů a posléze i cizích lidí ve mně vyvolával nefalšované pocity. Žádnou podobnou knihu jsem ještě nečetla. Po dobu čtení jsem se pozastavovala nad tou strašnou nespravedlností. Ještě teď mi při vzpomínce na některé scény běhá mráz po zádech. Těžko se věří tomu, jaká zvěrstva jsou lidé schopni páchat na druhých.

Hlavní hrdinka, její nejlepší přátelé a především i pomoc ostatních, představují unikátní typ vypravěčů a hybatelů děje, kteří prostřednictvím svých příběhů – v několik případech i velice smutných – provázejí čtenáře příběhem, který může potkat kdykoli každého z nás.
Potrhané rodinné vztahy, laskavé pouto mezi hlavní hrdinkou a jejími přáteli, její pozitivní vlastnosti a zručnosti, ale i smutná životní zkušenost byly podány velmi autenticky. Ve velké míře k tomu jistě přispěl i fakt, že se autorka nechala inspirovat svými vlastními zkušenostmi.

Román Unesená autorky Lesley Pearse je jedním z těch nádherných lidských příběhů o tom, jak důležité je někomu pomoci, a to bez ohledu na to, či jde o vašeho příbuzného, kamaráda, či neznámou dívku z denního tisku. "Titul" autorka bestsellerů číslo jedna náleží Lesley Pearse rozhodně právem.

Příběh o přátelství a lásce, o poutech, která nezlomí ani chladná náruč rodičů či lidská krutost. Knihu jsem přečetla na jeden dech, a u některých pasáží jsem se zapomněla nadechnout. Za krásného rána se Lottin příběh započal, za krásného rána také končí – ale končí pouze ta ošklivá stránka jejího života. Před sebou má celý život, po boku muže, který s ní za takovou chvíli ušel pořádný kus jejího života. Díky autorce za takový konec!

Ujde? Kdepak! Tento příběh je nádherný: dojemný, silný, ale i plný síly a chuti do života – zkrátka je jiný než ostatní, zasvětí vás do něčeho, s čím – naštěstí – většina z nás nebyla nikdy konfrontována Ten si zkrátka musíte přečíst!

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, jehož spolupráce si velmi vážím.

2 komentáře: