středa 26. srpna 2015

Další velký příběh pro malé čtenáře

Originální název: Animal Corner – The Abandoned Kitten
Autorka: Sue Mongredien
Překladatelka: Eva Brožová
Žánr: příběhy pro děti
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 132
Vazba: vázaná
Anotace:          
Maminka malé Lily přinese domů tři slabá koťátka, která se našla opuštěná venku před keřem. Kočičí miminka potřebují hlídat a pravidelně krmit. Celá rodina, včetně fenky Meg, si malé chlupáče ihned zamiluje. Lily se snaží co nejvíce pomáhat a o mláďátka pečovat. Podaří se koťátka zachránit, nahradit jim maminku a najít nový domov?
Krásný příběh o lidech s dobrým srdcem, kteří pomáhají zachraňovat zvířátka.

O autorce:
SUE MONGREDIEN se narodila v Nottinghamu (Anglie), avšak v současnosti žije se svojí rodinou v Bathe. Od raného věku měla celkem blízko ke knihám, ze kterých jí nejvíce učarovaly ty od Enid Blytonové (příběhy o Správné pětce). V roce 2011 získala za svoji romantickou novelu Sweet Tempations ocenění Melissy Nathanové, ale více je známá jako autorka knih pro děti a mládež, která má na svém kontě stovky nádherných dětských publikací.



Díky nakladatelství Fragment se od roku 2014 mohou malí i velcí čtenáři těšit z knížek Sue Mongredien. Její nezapomenutelné knížečky (Zatoulané štěňátko, Našlo se koťátko!, Zachráněná sovička) patřící do oblíbené série Příběhy se šťastným koncem si od doby svého vydání jistě získaly srdce ne jednoho malého i velkého čtenáře. Každý příběh z této série je veselý (trošičku i smutný), ale především pravdivý a ze života. Vypráví o běžném životě lidí a zvířátek, kterým je někdy potřeba pomoci.
Můj malý bratránek Adámek je zarytým příznivcem těchto knížeček a do každé nové se bezhlavě zamiluje. A protentokrát jsme si vybrali tu o koťátkách.

Jednoho dne najde maminka malé Lily tři malá koťátka. Kočičí mláďátka jsou velmi malá, a proto potřebují velmi péče. Malá Lily, ale i vy, malí čtenáři, se postupně dozvíte jak o taková malá zvířátka pečovat. I přesto, že byla péče o malá koťátka náročná, zažijeme s našimi hrdiny (včetně fenky Meg) spoustu legrace.



Celá tato série si děti (ale jistě i dospělé) získá už jenom samotnou obálkou. Kdo by odolal těm roztomilým zvířátkům s velkýma a tak trochu i smutnýma očima? Málokdo! Ani u knížky Našlo se koťátko! tomu není jinak. Mourovaté koťátko s modrým obojkem na pastelově růžovém podkladě vás zaručeně dostane.
Tyto knížky přímo volají: „Přečti si mě.“

Knížku Sue Mongredienové Příběhy se šťastným koncem: Našlo se koťátko!, se rozhodně vyplatí mít v dětské knihovničce, protože je velmi poučná a malí čtenáři se v ní dozvědí mnoho zajímavostí a rad o kočkách a jejich způsobu života a to vše navíc hravou formou.
Příběhy se šťastným koncem v sobě skýtají zdroj ponaučení a probouzejí v malém čtenáři zájem o životní příběhy, nastiňují mu různé způsoby záchrany opuštěných či poraněných zvířat v přírodě a v neposlední řadě i to, jak se má v takové situaci zachovat. A právě proto by měly být knížky o zvířátkách mezi dětmi čtené, protože ve velké míře zvyšují povědomi o možnosti ochrany přírody a o tom, jak je důležité někomu pomoci – a to nejen pokud jde o člověka.

V nakladatelství Fragment se zvířecí partička pomalu, ale jistě rozrůstá. Nedávno jsme mezi sebe přivítali Zachráněnou sovičku a v září k nám doklopýtá i Uzdravený poník.


Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat