pátek 4. prosince 2015

Krajem kolem řeky Loiry

Autorka: Jaroslava Dvořáková
Žánr: průvodce, cestopis
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Anotace:
Kraj kolem řeky Loiry – oblast proslavená nádhernými renesančními zámky a skvělým vínem. Vydejte se s námi na cestu údolím nejslavnější francouzské řeky a jejích přítoků. Navštívíme romantické zámky, na kterých žili francouzští králové a které známe z mnoha slavných románů nebo filmů. Budeme obdivovat překrásné středověké katedrály, kostely a kláštery. Projdeme se krajem, kde vznikaly dějiny a který je natolik výjimečný, že je zapsán na Listině Světového kulturního dědictví UNESCO. S tímto netradičním průvodcem se dostanete kraji kolem Loiry pod kůži. Dozvíte se informace, které v běžných průvodcích nenajdete. Zajímavosti z oblasti historie, kultury, sportu nebo života slavných osobností.

Není to tak dávno, co se mi do rukou dostal první průvodce od české autorky Jaroslavy Dvořákové Toulky po Provance (recenze ZDE). Nakladatelství Fragment přináší na knižní trh její novou knížku-průvodce Toulky krajem Loiry. Pokud jste již měli některý z průvodců paní Dvořákové v rukou, jistě mi dáte za pravdu, že je opravdu povedený a jako výborný společník na vaši dovolenou po Francii se hodí náramně.

V každé dobré encyklopedii o Francii se dočtete, že údolí Loiry je regionem s krásnou krajinou, historickými městy a malebnými vesničkami a se skvostnými zámky, jakými jsou např. Villandry s úžasnou zahradou či největší zámek na Loiře Chambord. Historie je zde cítit opravdu na každém krok, vždyť na Loiře leží i město Orléans, které proslavila Johanka z Arku.  

I tento průvodce je koncipován tak, aby nenudil, ale navodil a navnadil. Po úvodním autorčině slovu přichází na řadu oblasti řazené geograficky:

                        - Oblast řeky Loiry od Henrichemontu po Orléans
                        - Oblast řeky Loiry od Meung po Amboise
                        - Řeka Cher a její okolí
                        - Oblast řeky Loiry a jejích přítoků Indre a Vienne
                        - Oblast řeky Loiry až po Angers

Ani na abecední výčet slavných osobností autorka neopomněla. Vždyť jsou jimi tyto oblasti protkány skrz na skrz. Jen u samotné panny orleánské rozhodně nezůstalo.
Cestopis nabízí i spoustu překrásných fotografií, které váš zážitek ještě umocní. Autorka se zaměřila na ta nejzajímavější místa, která bez debat musí navštívit každý, kdo do Francie zavítá.  

Zkrátka průvodce, který vás bude bavit. O tom žádná. Po jeho přečtení vám bude jasné, kam vaše rodina pojede na příští dovolenou. A nezapomeňte si tohoto skvělého společníka přibalit do kufru. Opravdu by vás pak mrzelo, že zůstal doma. A nebojte, nezabere téměř žádné místo ve vašem už tak přecpaném kufru.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.


Žádné komentáře:

Okomentovat