pátek 4. prosince 2015

Příběh naděje, která neumírá

Autor: Josef Urban
Žánr: historický román
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2015
Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Anotace:
Příběh o svobodě ve zlých časech… Román o osudech legendárního horolezce Josky Smítka nás zavede do divokých skal Českého ráje v období třicátých let a okupace. Příběh vypráví nejen o strmých cestách v pískovcových stěnách, ale především o křivolaké cestě ke svobodě. Za neobvyklé pohledy na svět i prožitky souznění se platí cenou převysokou. I za osudovou lásku, jež hlavního hrdinu dožene k extrémnímu rozhodnutí. Srážka s okupační mocí dává příběhu fatální charakter. V zápasu o svobodu, o vysněnou ženu, je hranice mezi přátelstvím a nenávistí někdy tenčí, než list nepopsaného papíru. Příběh o kamarádství na laně, pro které mělo smysl žít a zemřít… Příběh, kdy muži pláčou a ženy zůstávají hrdé…

Český spisovatel a scenárista Josef Urban je pro mě synonymem pro kvalitní čtivo. Jeho román 7 dní hříchů (recenze ZDE), mě velmi oslovil, tudíž mě velmi potěšila zpráva, že nakladatelství Fragment vydá jeho další román Tenkrát v ráji. Autor se inspiroval skutečným příběhem horolezce Josefa Smitky a jeho přátel ze „Skaláku“.

Dva mladí muži, nejlepší kamarádi – Joska a český Němec Heinrich. Oba spojovala láska k horám, ale zároveň rozdělovala láska k jedné ženě – Vlastě Štáflové, pozdější autorce pohádek a románků pro dívky.

I tento příběh vám nabídne emocionálně silný zážitek na pozadí zlých časů. A protože hlavní hrdina Joska není fiktivní postavou, váš zážitek se o to více prohloubí. Příběh, kdy muži pláčou a ženy zůstávají hrdé… to jsou ta správná slova. Boj o svobodu ve zlých časech, boj o naději, boj o přežití, boj o lásku… přesně o tom to bylo.
Spletitý děj plný zvratů na straně jedné a nádherné popisy divoké krásy pískovcových skal v Českém ráji zase na té druhé, zajímavě vykreslené postavy a dokonalá práce se čtenářovým očekáváním – to vše dělá z románu Tenkrát v ráji kvalitní dílo, které si nepochybně zaslouží být čteno.

Děkuji autorovi za další skvělé dílo, které je příkladem pro současnou, ale jistě i budoucí generaci, že i v těžkých dobách má vždy smysl prát se s osudem. A mé díky patří i vám, milí čtenáři, že nezavíráte před těmito příběhy oči a že vám osudy hrdinů žijících v oněch minulých zlých časech nejsou lhostejné. Vřele doporučuji každému!
Pan Josef Urban je pro mě spisovatelem s velkým S. Má můj obdiv. Jeho příběhy jsou jedinečné.

Zajímavost: V květnu příštího roku by měl do kin přijít stejnojmenný film inspirovaný právě tímto románem. Přeji mu, aby byl tak dobrý jako předchozí filmy natočené podle autorových románů: 7 dní hříchů a Habermannův mlýn.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím. 

Žádné komentáře:

Okomentovat