Žánr: kuchařka
Nakladatel: Motto
Rok vydání: 2014
Počet stran: 256
Vazba: vázaná
„Být ženou, vládkyní krbu, vyžaduje
mnohem víc než vařit.“
Tato krásná a především pravdivá věta utkví v paměti snad každému, který
už alespoň jednou zavítal na blog „Kuchařka ze Svatojánu“ Evy Francové. Není to tak dávno, co jsem shodou náhod (při hledání
receptu na opravdu dobrý makový koláč) zavítala na Evin blog, který se těší
velké oblibě čtenářek (a jistě i čtenářů). Přiznám se, že v to pozdní
letní odpoledne už na ten makový koláč nedošlo. Jakmile jsem začala projíždět
autorčiny recepty a následně se „pustila“ i do virtuální prohlídky jejího bydlení
ve Svatojánském újezdu nedaleko Jičína, nemohla jsem se odtrhnout a nějaký
koláč, který byl hlavním důvodem návštěvy onoho blogu, se mi v tu ránu vykouřil
z paměti. Blog paní Francové není pouze o vaření, je to především místo plné klidu,
pohody a ryzí radosti – TAKOVÉ, které nenavštívíte jednou, TAKOVÉ, u kterého budete
bedlivě sledovat nový příspěvek, TAKOVÉ, které vás pohladí nejenom na jazyku,
ale i na duši… a přesně takovou „oázou“ klidu a dobrého jídla je i knížka Kuchařka
ze Svatojánu, která aktuálně zdobí pulty všech dobrých knihkupectví.
{{{
Kam až
má paměť sahá, až do této chvíle se mi do rukou nedostala kuchařka, ve které se
snoubí dobré jídlo s krásným příběhem jedné rodiny, která dala přednost
životu v přírodě před tím ve městě.
S láskou k přírodě… Touto jednoduchou větou s hlubokým
významem bych shrnula Kuchařku ze
Svatojánu. Láska a cit k přírodě, úcta k životu a především
báječné recepty inspirované přírodou – to jsou stěžejní sloupy kuchařky Evy
Francové. Milé čtenářky, milí čtenáři, dáváte-li přednost zdravým a chutným
receptům před rychlým občerstvením a umělými náhražkami, jste tu správně. S Kuchařkou ze Svatojánu vám to půjde
jedna báseň. Milovníky masa kuchařka asi moc nepotěší, ale kdoví, třeba i právě
vás zaujme příběh vegetariánské svíčkové a bramborových knedlíků s rostlinnou
uzeninou – zkrátka jak se říká: „Neohrnuj
nos, když jsi to ještě neochutnal.“
{{{
A co si pro vás autorka přichystala?
Kuchařka
je rozdělena do sedmi hlavních
kapitol. V té první se zastavíme o trochu déle a připravíme si chutnou a
vydatnou polévku. Cuketová, bramborová,
zelná či svatojánská? Každému chutná něco jiného, ale každý si jistě vybere.
„Co budu
dneska vařit?“ Furt ty samé recepty, chtělo by to něco nového. Nezdá se vám
to povědomé? A nechtěli byste zkusit třeba takovou pizzu s mozarellou,
rizoto na různé způsoby nebo pivní halušky? V této kuchařce na vás čekají jednoduchá
i na přípravu složitější hlavní jídla.
Na
své si přijdou i příznivci rozmanitých salátů
plných vitamínů. Zvláště u této pochoutky autorka podotýká: „Snažím se denně nějaký salát udělat,
protože alespoň polovina veškerého jídla by měla sestávat ze syrové zeleniny.“
Voňavému
domácímu chlebu s křupavou kůrčičkou nebo poctivým houstičkám by neodolal
snad nikdo. I pro recepty na domácí pečivo
se místo najde. Upečte si bramborové preclíky k polévce, zakousněte se do
ještě teplého chleba namazaného medem nebo si zadělejte na celozrnné
rohlíčky.
Máte
rádi pomazánky? Co byste řekli na takovou
pohankovou, kvasnicovou s tofu nebo mrkvovou? Vše záleží na vás, na vaší
chuti!
Ani
na milovníky sladkého autorka neopomněla. A právě v této kapitole se máte opravdu
na co těšit. Ovesná kaše s ovocem nebo kynutá dvoubarevná bábovka? V kapitole
„Moučníky“ si na své přijde opravdu,
ale opravdu každý. Najdou se zde recepty na lehké ovocné koláče, osvěžující domácí
zmrzlinu, vynikající sušenky, ale i na klasické české buchty či tvarohovou
vánočku.
Tak
to bychom měli – polévka uvařená, hlavní jídlo se už servíruje, salátek stačí
už jen dochutit, houstičky se na nás usmívají z ošatky a zbývá nám už jenom
ušlehat krém na mrkvové řezy. No nevypadá to báječně? Kuchařka ze Svatojánu rozhodně báječná je. A aby toho ještě nebylo
málo, autorka si pro nás připravila ještě jednu „doplňkovou“ kapitolu „Co si můžeme doma udělat sami“. Tak v této
kapitole jsem si listovala hodně dlouho. Recepty na domácí sýr, pomazánkové
máslo, jogurt či pampeliškový med mluví za vše. A když se k tomu přidají i
„zkrášlovací recepty“ na deodorant, parfém či pleťový olej, to už si tuplem nemůžete
nechat ujít.
{{{
Celá
knížka je velmi zajímavě a především kvalitně graficky zpracovaná. Všechny recepty obsahují přesný rozpis
surovin, postup je srozumitelně popsán krok za krokem a samozřejmostí jsou i
fotografie jídel. Kuchařka je mj. doplněna i o fotografie autorčina bydlení,
tudíž si můžete udělat obrázek o tom, jak to v takové „oáze“ asi vypadá.
Jak
jsem již několikrát uvedla, pro mě byla Kuchařka
ze Svatojánu jakousi oázou klidu a dobrého jídla. Každou kapitolu provázel
nějaký příběh – povídání o autorčině rodině, její lásce k přírodě anebo o
jídle samotném. A právě z každého toho povídání jsem si odnesla nějakou
radu i moudro. Pokaždé jsem – ač to byl třeba malý odstavec – našla něco, co mě
přimělo k zamyšlení.
Toužíte-li
po kuchyni inspirované přírodou a navíc s dobrým počtením, doporučuji právě
kuchařku Evy Francové. Jsem si jistá, že vás nezklame. Pro mě je to jedna z mála
kuchařek, která je psaná s upřímnou láskou… asi takhle:
Být ženou znamená dávat a udržovat
život v mnoha pohledech. Zahřívat svou rodinu ohněm v kamnech i
bezpodmínečnou láskou. Být opěrným sloupem, laskavou jistotou, která trvá bez
ohledu na zmatek tam venku. Zdaleka nejde jen o jídlo, ale i k němu je
třeba přistupovat vědomě. Dobře uvařit neznamená jen se chutně najíst, „dobře“
by mělo být nejen na jazyku, ale v celém těle, mysli, na Zemi.
Hodnocení: 5/5
Za
poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Webmagazínu Rozhledna, jehož
spolupráce si velmi vážím.
Žádné komentáře:
Okomentovat