neděle 28. září 2014

"Ty jedna malá zlá kryso!"




Originál: The Tale of One Bad Rat
Český název: Pohádka o zlobivé kryse
Scénář: Bryan Talbot
Kresba: Bryan Talbot
Překlad: Dana Krejčová
Nakladatel: Comics Centrum
Rok vydání: 2008
Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Věkové doporučení: 12+
Anotace:
Unikátní comicsové dílo, ve kterém sledujeme osudy dívky Heleny na cestě do nového života v překrásném kraji Lake District. Helena utekla z domova, protože ji vlastní otec zneužíval, a její příběh se tak podobá životním osudům slavné autorky pohádek Beatrix Potterové.
 
Bryan Talbot o své knížce napsal: „Tohle je nejhodnotnější kniha, s jakou jsem kdy měl co do činění, a nejlepší – nemluvě o nejtěžším – comics, jaký jsem kdy udělal.“ a já s autorem nemohu jinak než souhlasit. Emočně silný, ale zároveň také velmi jemný příběh dospívající dívky Heleny – oběti sexuálního obtěžování – který se prolíná s příběhem autorky Beatrix Potterové – ve vás zanechá hluboký čtenářský zážitek.
 
 
Citlivý příběh plný nespravedlnosti, zla a zoufalství, ale i lidskosti a vnitřní síle po změně vlastního života, potěší nejen všechny milovníky Talbotových komiksů, ale i ty, kteří si čas od času chtějí dát pauzu od všemožných superhrdinů, sci-fi a dobrodružných komiksů. Ještě jsem se nesetkala s komiksem, který by řešil toto téma.
 
Bryan Talbot široké veřejnosti dokázal, že i tak závažné téma se dá zpracovat také jinak než pouze ve formě klasické beletrie. Příběh skvěle doplnilo i samotné grafické zpracování komiksu. Talbotova kresba skvěle vystihuje celkovou atmosféru příběhu. Všechny postavy a všechna místa jsou založena na realitě. Poslední stránky komiksu jsou mj. věnovány právě tomu, jak takové kresby pro Zlobivou krysu vznikaly.
 
 
Pohádka o zlobivé kryse. Je anebo to není pohádka? Přesně taková otázka napadla i mě, když jsem knížku poprvé držela v rukou. Sedící dívka na obrázku se smutnýma očima a ztrápeným pohledem a s cedulkou „bezdomovce“, vám prozradí, že asi nepůjde o nic hezkého. Ale na druhou stranu jsem si řekla, že přeci jenom většina pohádek končí happy endem. I ty, u kterých to zpočátku vůbec nevypadá. A do této škatulky pohádek se naštěstí ta o Zlobivé kryse také vejde!

 
Ústřední postavou komiksu je Helena – utiskovaná, po lásce hladovějící dívka, které rodiče – zejména otec – vzali dětství. Po neúnosném fyzickém a psychickém týrání se rozhodne utéct z domova – ze třetího patra toho „tmavého viktoriánského mauzolea“ v Bolton Gardens. Její sen se jí nakonec splní a společně se svým kamarádem – krotkým potkanem – se vydá vstříc osudu a snad i naději v lepší zítřky. Její jedinou útěchou je, že se jednoho dne podívá do domova, ve kterém žila její nejoblíbenější autorka pohádkových knížek Beatrix Potterová. Ale i v temných ulicích Londýna číhá na Helenu všelicos. Vyplní se Heleně její sen? Dokáže se poprat s psychickými následky a začít nový život v překrásné anglické přírodě?
 

Bryan Talbot odvedl opravdu dobrou práci – do závažného tématu zabývajícího se otázkami sexuálního zneužívání, depresí a dětí bez domova – skvěle zakomponoval také umění Beatrix Potterové a nádherné popisy krajiny v Lake District.
 
Talbotovu Pohádku o zlobivé kryse, která získala řadu ocenění a nominací, používá – především pro její autenticitu a profesionální přístup autora – řada škol, univerzit a center pro zneužívané děti. Podle mého názoru je knížka i jakousi „příručkou“ o sexuálním zneužívání děti, jeho příčinách projevech a v neposlední řadě i samotnou prevencí, pro ty, kteří se s touto problematikou mohou kdykoliv setkat. Doporučuji čtenářům všech věkových kategorií! I přesto, že pro některé čtenáře nejsou komiksy šálkem kávy, tento z Talbotovy dílny, si zaručeně oblíbí každý. Příběh dívky s pohnutým osudem zaručeně dojme každého a ještě na dlouhou dobu ve vás zanechá trvalou stopu!
 
 

Hodnocení: 5/5
 
Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Comics Centrum, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat