neděle 28. září 2014

Eragon - Odkaz Dračích jezdců 1

Série: Odkaz Dračích jezdců, #1
Autor: Christopher Paolini
Překladatel: Olga Staníčková
Žánr: fantasy
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2004/2012
Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Anotace:

Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství.

Fantasy bestseller z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě – Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou…

O autorovi:
Christopher Paolini se narodil 17. listopadu 1983. V patnácti letech, po ukončení vzdělání v rámci domácí výuky, se nechal inspirovat svou silnou náklonností k fikci a vědecko-fantastické literatuře a začal psát první verzi románu Eragon. V únoru 2002 kniha vyšla v rodinném nakladatelství Paolini International, LCC. Zanedlouho publikaci objevil novinář a spisovatel Carl Hiaasen a doporučil ji svému vydavateli.
Knihy Christophera Paoliniho vyšly v 50 zemí světa a bylo prodáno více než 33 miliónů výtisků!

Více o Christopherovi, Eragonovi a celé edici Odkaz Dračích jezdců najdete ZDE.

 
Četba fantasy literatury mě nikdy moc nelákala, ale čas od času přeci jenom udělám výjimku a o nějakou knížku z tohoto žánru projevím zájem. Nějak podobně to fungovalo i u série Odkazu Dračích jezdců. Zamilovala jsem si animovaný film Jak vycvičit draka a zatoužila si o nějacích dracích také něco přečíst. Téměř na všech knižních blozích, které pravidelně sleduji (a které mě ve velké míře inspirují a ovlivňují při výběru své budoucí četby), jsem zahlédla právě tuto tetralogii. Všude samý Eragon. Říkala jsem si: „Co s ním všichni máte, to je fakt tak dobrej?“ Nedávno jsem celou sérii zahlédla v knihkupectví a byla jsem okouzlena překrásnými obálkami a právě tehdy jsem se rozhodla, že si ji – jako jedna z posledních – musím také přečíst. A teď už vím, proč celou sérii všichni tak opěvují, je vážně velmi vydařená.
 
Když jsem se konečně do knížky pustila, bylo velmi těžké se od ní odtrhnout. Měla jsem také výhodu v tom, že nejsem stěžejním fanouškem tohoto žánru, tudíž nějaká podobnost či okopírovaná dějová linka z jiných knížek mi v Eragonově případě nehrozila. Pokaždé, když mě tížil čas a já musela se zklamáním knížku zaklapnout, těšila jsem se, až k ní znovu usednu a v cuku letu se ocitnu v onom magickém příběhu 15letého chlapce Eragona, vesnického chlapce a jeho Safiry – draka, která se mu připletla do cesty při obstarávání potravy pro svoji rodinu. A právě v tuto chvíli se začíná odvíjet podmanivý a magický příběh Eragona a psát se jeho nová životní kapitola, do které bude neodmyslitelně patřit i jeho dračí kamarádka. Jejich příběh plný dobrodružství, nebezpečných honů za padouchy, ale hlavně jejich přátelství – takového, které překoná všechny překážky a zůstane už napořád.

I přesto, že Paolini započal se psaním Eragona jako teenager, si myslím, že je jeho styl psaní na velmi dobré úrovni. Zpozorovala jsem, jako by na konci knížky bylo vidět, že tak, jako zkušenosti nabíral i Eragon – hrdina románu, nabíral je i sám autor. Knížka je velmi čtivá, vtáhne vás do děje již po prvních stránkách a čtenář v ní najde vše, co se od tohoto žánru očekává. Myslím, že autorova láska k fantazii, která ho následně motivovala k napsání jeho vlastního fantasy románu, byla v Eragonovi znát velmi.

A co si pro nás, nováčky, Eragon připravil? Dlouhé a nebezpečné cesty, ještě delší a nebezpečnější bitvy, skvělé postavy – kladné i záporné a jak jsem již zmínila – především přátelství! Svět, který PaoliniEragonovi vytvořil, byl velmi skutečný – přímo hmatatelný a každou scénu jsem si náramně užívala.

Eragon je prozatím jednou z nejpovedenějších fantasy knih, kterou jsem kdy četla (předběhl ji prozatím Harry Potter). Bylo tam sice i pár kapitol, které byly zbytečně rozvleklé a nudné, ale i tak není problém se skrz ně prokousat, ale i přesto to byl dobře promyšlený fantasy román, jehož čtení jsem si užila od začátku až do konce. Máte-li rádi Rowlingovou a jejího Harryho Pottera či Tolkiena a jeho Pána Prstenů, zaručeně si zamilujete i Paoliniho a jeho Odkaz Dračích jezdů. Ti, kteří celou sérii již přečetli, jistě se k ní rádi vrátí. I já pevně věřím, že mé nadšení z této „nové“ série neopadne ani po přečtení dalších dílů. Již teď se těším na druhý díl s názvem Eldest. Doufám, že bude stejně tak podmanivý a úžasný jako jeho předcházející díl!

Hodnocení: 5/5
 
Anotace 2. dílu. No, nevypadá to báječně?
Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo.
Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět! Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou...

 
 
 



 
Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.
http://www.fragment.cz/
 

Žádné komentáře:

Okomentovat