sobota 27. září 2014

Elyonova země 4 - Osamělé moře

Série: Elyonova země, #4
Autor: Patrick Carman
Překladatel: Drahomíra Michnová, Eva Mazůrková
Žánr: knihy pro děti a mládež, fantasy
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 212
Vazba: brožovaná
Anotace:
Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství.
Alexa a její nejbližší přátelé plují na palubě lodi vstříc dalším dobrodružstvím. Poutavé vyprávění o dvou bratrech, jejichž příběh se odehrál dávno předtím, než se Alexa narodila, jim zpříjemní nebezpečnou plavbu a navíc odhalí důležitá vodítka, která snad pomohou Alexe splnit její nelehké poslání.

Čtvrtý díl světového fantasy bestselleru!

Dobrodružství Alexy a její posádky pokračuje směle dál! Protentokrát se s nimi vydáme na rozbouřené vlny Osamělého moře. A již teď vám prozradím, milí čtenáři, že plavba to byla opravdu vzrušující. Čtvrtý díl se Patricku Carmanovi vydařil stejně tak, jako předchozí tři – tedy na výbornou. Nezapomenutelné postavy, zápletka jak má být, spousta nečekaných zvratů a strhující vyvrcholení – to je Osamělé moře! Znovu se setkáváme s našimi starými známými brachy v nádherném příběhu plném magie, tajemství, fantazie, zázraků i nových přátelství.

Pro věrné čtenáře, kteří putují s Alexou a jejími kamarády již od samého začátku, přináší právě čtvrtý díl spoustu nečekaného, ale hlavně rozuzlení mnohých záhad z předchozích dílů.

Již samotná obálka nám trochu napoví. Dva chlapci – že by noví kamarádi do Alexiny party? Jak se to vezme! Právě v tomto díle sledujeme životní příběh dvou chlapců – 10letého Rolanda a jeho o jeden rok staršího bratra Thomase. Na jejich dětství, které probíhalo za zdmi sirotčince a "domu na kopci", nemají hezké vzpomínky. Ale jejich ponuré vzpomínky byly přeci jenom něčím oživeny a ozvláštněny – setkali se se Sirem Alistairem Wakefiledem a právě v onu chvíli se začala psát jejich nová životní kapitola a odvíjet se jejich společný boj proti Abbadonovi. Pro čtenáře kteří sérii o Elyonově zemi prozatím neznají, jsou tato jména španělskou vesnicí, ale pro nás – nadšené čtenáře – vysvětlují mnohá tajemství, která byla na několik západů zamčena v té nejhlubší truhličce v předchozích dílech. Ale kromě strastiplných cest se i v tomto díle našlo pár kapitol, u kterých jsem se s chutí zasmála. Kluci, znáte to! Ti vymyslí i nemožné!

Knížka měla opravdu velmi originální příběh a její čtení jsem si náramně užila. Ráda bych znovu připomněla, že autorův styl psaní je velmi čtivý a zároveň nenáročný, tudíž jim porozumí právě ta skupina čtenářů, pro které jsou příběhy určeny.

Uf, čtvrtý díl za mnou a pátý – už poslední přede mnou. S velkým očekáváním, ale možná i trochu se zklamáním (přeci jenom se budeme muset rozloučit), jej budu netrpělivě vyhlížet. Očekávám velkolepé zakončení a překvapivé rozuzlení.

A ani protentokrát si neodpustím své doporučení, které mnozí čtete již po čtvrté. Máte-li rádi příběhy – fantasy příběhy, které jsou opravdu dobré, začněte s Elyonovou zemí! A pokud si myslíte, že je série příliš zdlouhavá, i přesto se do ní pusťte. Díly vám budou odsýpat jeden za druhým a ani se nenadějete a budete na konci. Jednotlivé díly mají stránek tak akorát a směle jej stihnete přečíst třeba při cestě do školy či ve škole o přestávkách.

Hodnocení: 5/5

A ta poslední...

Dlouhá plavba zavedla Alexu a její přátele k pěti kamenným sloupům, kde odhalují další tajemství a čelí mnohým magickým silám. Zlo se nehodlá vzdát a ničí domovy nových přátel. Alexa riskuje vše, aby našla cestu domů a smysl života.


 



 



 
Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.
http://www.fragment.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat