pátek 4. července 2014

V labyrintu otrávených hrotů

Série: Elyonova země, #2
Autor: Patrick Carman
Překladatel: Drahomíra Michnová, Eva Mazůrková
Žánr: knihy pro děti a mládež, fantasy
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Anotace: Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství.
Alexa již odhalila, co leží za hradbami, a vydává se dál, daleko za Temné hory. Na cestě musí bojovat s nestvůrnými obry, krvežíznivými netopýry a především s mocným démonickým zloduchem. Dokáže splnit poslání, pro něž byla vyvolena a zajistit pro Elyonovu zemi mír?
Druhý díl světového fantasy bestselleru!


V předchozím díle Elyonova země – Temné hory jsme se s Alexiným přispěním dočkali zrušení hradeb kolem Elyonovy země a záchrany města Bridewellu před nebezpečným spiknutím. Po roce se Alexa – teď již 13letá – vrací s tatínkem zpátky na místo činu. A s jejím příjezdem se semele několik věcí, které Alexu uvrhnou do víru dobrodružství, nebezpečí i nových přátelství…

Ve velmi staré, pomačkané obálce objeví odkaz od samotného velkého dobrodruha Thomase Warvolda, kde na ni čeká nové poslání. Samozřejmě na to Alexa nebude sama a s pomocí starého známého Yipese, vlčice Odessy, sokola Squireho, Johna Christophera – nové posily v jejich týmu – a v neposlední řadě nesmím opomenout na veverčáka Murphy, bez kterého by to prostě nebylo ono – může začít ta správná mela… Na scéně se objeví nový kamarád – obr Armon, který jim na nebezpečné cestě do Trnitého údolí bude velkou oporou.

„Alexo,
znám Yipese už nějaký čas a je jediný, komu můžu svěřit tenhle dopis. Potřebovala by ses toho hodně dozvědět, ale zatím ti můžu sdělit jen velmi málo. Kdybych ti napsal všechno, obávám se, že bys neměla dost odvahy podniknout to, co musíš, a tak ti prozradím jedinou věc, která ti pomůže vydat se na cestu.
V temných horách je tajná jeskyně, daleko za vším, kam z Bridewellu dohlédneš. V ní je něco, co musíš získat, něco velmi důležitého a mimořádného. Ta věc je pouze pro tebe, Alexo, a ty ji musíš najít.
Dovolil jsem si přiložit dopis pro tvého otce. Předej mu ho a on tě nebude sledovat. Je to tajné poslání, kterého se nemůže zúčastnit.
Ví o jistých záležitostech a situacích a můžeš si být jistá, že pochopí, proč musíš do Temných hor jít.
Vydej se tedy na cestu. Běž!

Warvold“
(Warvoldův dopis pro Alexu, str. 21)
 
A co vlastně na Alexu a její kamarády čeká? Co stálo v dopise od Warvolda? Prozradím vám, že je čekají opravdu děsivé věci, musejí se „prokousat“ přes Temné hory až do Trnitého údolí, vyhnout se odporným obrům a krvelačným netopýřím hejnům, „utkat se“ se zákeřným Victorem Grindallem a jeho potomky, zavítat do Města psů, kde na ně číhají zdivočelí psi… Podaří se našim dobrodruhům přemoci zlo, zachránit Elyonovu zemi před zlem a ve zdraví se vrátit do svých domovů?

Milí čtenáři, druhý díl milého fantasy příběhu se mi zamlouval stejně tak, jako první. Je ale pravda, že Trnité údolí se mi líbilo o fousek více, protože v něm bylo více tajemna, dobrodružství, zla, ale i nových překvapení – a to v dobrém slova smyslu – díky kterým do sebe jednotlivé dílky skládačky perfektně zapadaly. Tak mě potěšilo, že se setkaly s Catherine, kterou nepřátelé zavrhli do žaláře u jezera. A kdo vlastně byla ta Catherine? Vězte, že budete příjemně překvapeni…

Knížka je velmi čtivá, záživná a skvěle se hodí pro mladší skupinu čtenářů, kteří jí díky nenáročnému stylu psaní bez problémů porozumí. Jistě oceníte i formát, díky kterému si knížku můžete vzít kamkoliv s sebou – třeba na výlet do hor… Rozhodně ji však mohu doporučit i pro starší skupinu čtenářů, dospělými nevyjímaje. Nechte se společně s Alexou a jejími přáteli strhnout do víru nebezpečí o záchranu Elyonovy země a rozhodně nebudete litovat. Na závěr musím pochválit obálky knih, které jsou velmi vydařené!

 
Hodnocení: 5/5

Již teď se můžete těšit na třetí díl: Elyonova země – Desáté město
Alexa Daleyová se plaví po moři. Loď se pohybuje nebezpečně blízko útesů a blíží se bouře, která hrozí, že rozdrtí Warwický maják na kousky.
Armona, posledního z obrů, neúnavně pronásleduje černé hejno, jehož úkolem je poštvat Armona proti Alexe a zmařit její plán najít Desáté město.
Yipese drží v zajetí tlupa zlých netvorů a jeho osud je neznámý.
A Elyonova země začíná chřadnout, otrávená zlem, které prosakuje skrz Temné hory až do Bridewellu.
Alexa směřuje k vzrušujícímu rozuzlení, musí však najít způsob, jak překonat Osamělé moře, vysvobodit Yipese z drápů Victora Grindalla a rozluštit záhadu Desátého města.
Dokáže najít řešení problémů včas, aby zachránila Elyonovu zemi?


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.
http://www.fragment.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat