neděle 22. října 2017

Srdečné, dojemné a krásně napsané, to je Poppy Day

Série: Není větší lásky, #1
Autorka: Amanda Prowse
Překladatel: Jan Stibor
Žánr: román
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Anotace:
Poppy Day byla od chvíle, kdy si vzala svou dětskou lásku Martina, velmi šťastná. Manžel ale musel odjet do války daleko od domova a Poppy nezbývalo nic jiného, než počítat dny zbývající do jeho návratu. Jenže jediné zaklepání na dveře dokáže převrátit celý život na ruby. Martin byl zajat a je držen jako rukojmí v nebezpečném Afghánistánu. Armáda pro jeho osvobození nemůže nic udělat, proto se Poppy rozhodla, že ho musí nějakým způsobem dostat domů. Co ale zmůže jediná žena, sama v cizí zemi, pro záchranu muže, kterého tak vroucně miluje, a jak vysoká je cena, kterou by za to měla zaplatit?


Moderní love story odrážející svět, ve kterém žijeme, svět 21. století z pohledu manželky, jejíž manžel je členem armády.

Pod mýma rukama prošla již pěkná řádka knih. Ale nejraději mám takové, které mi dají něco víc. Takové, z nichž si po dočtení odnesu kousek jich samotných, takové, které se pak ještě na delší dobu uhnízdí v mé mysli. K oněm jedinečným příběhům řadím i knihu Poppy Day, která se díky nakladatelství Omega zanedlouho dostane i na pulty českých knihkupectví.

O životě, o ztrátě, o naději a především o bezpodmínečné lásce – taková je kniha Poppy Day autorky Amandy Prowse, která z vlastní zkušenosti velmi dobře ví, o čem píše.
Vojáci nasazení na zahraničních misích jsou bezesporu hrdinové, stejnou titulaturu si ovšem zaslouží i jejich manželky či partnerky, které nejsou o nic menší hrdinky. Přesně tak, jako je nepředstavitelně náročné povolání vojáků, je i nepředstavitelně náročné odloučení od vlastních rodin. Své o tom ví i ústřední hrdinové románu Poppy DayPoppy a Martin – mladí lidé, kteří se znají již od útlého dětství, společně prožili spoustu útrap, ale nikdy se neodloučili. Až do chvíle, kdy Martin přijme nabídku účastnit se mise v Afghánistánu a Poppy nezbude nic jiného, než odpočítávat hodiny a minuty do jeho návratu... Jedno zaklepání na dveře a jedna informace však přimějí Poppy k vážnému životnímu rozhodnutí –  a to vše pro záchranu muže, kterého tak vroucně miluje...

Díky svědomitému a upřímnému autorčinu stylu psaní se z vás při čtení nestane pouhý čtenář, ale aktivní účastník příběhu. Tak barvitě v knize byli zobrazováni lidé, atmosféra i samotné prostředí. Pasáže z vojenského prostředí – samotný výcvik nebo podmínky v Afghánistánu – byly autorkou velmi zajímavě podané. I do tak vážného tématu dokázala autorka zakomponovat jemný humor a vytvořit tak nenapodobitelnou kombinaci. Autorku tohoto skvěle napsaného příběhu o lásce, lidskosti, velké ztrátě a odvaze, jejíž knihy okupují horní příčky žebříčku prodejnosti knih, si zcela jistě velmi rychle oblíbíte.

Díky této knížce jsem společně s hrdiny prožila neobyčejný příběh lásky, ten který překlenuje čas i vzdálenost. Příběh vás s sebou vezme nejenom na cestu po souši, ale především vám pootevře skutečnou podstatu toho, co znamená žít pro toho druhého. Poppy Day rozhodně za přečtení stojí, vojáci do armády odcházejí a stále odcházet budou. Tento příběh se proto dotýká i nás samotných. Přeji si, aby se tento román po vydání těšil ohlasu i u českých čtenářů, protože si to bezpochyby zaslouží.  

Knihu Poppy Day bych doporučila každému cítícímu člověku, bez ohledu na věk a pohlaví. Ač působivá obálka Jiřího Miňovského, dvorního výtvarníka nakladatelství Omega, přitáhne dozajista více žen, i muži se mohou těšit na kvalitní příběh.

Hodnocení: 5/5

Knihy z edice Knihy Omega můžete zakoupit na:

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velmi vážím.


Žádné komentáře:

Okomentovat