středa 10. dubna 2019

Veganská kuchařka: chutné recepty a tipy pro vaše zdraví

Autorka: Cinzia Trenchi
Překladatelka: Eva Procházková
Žánr: kuchařka
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2017
Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Anotace:
Veganství je zdravé pro tělo i životní prostředí a navíc - tato jídla mohou být i velmi chutná! Přírodní léčitelka a novinářka Cinzia Trenchi sestavila recepty na jednoduché pokrmy, které obsahují množství luštěnin, zeleniny, ovoce, celozrnných obilnin, semen, koření a bylinek.

Kniha je rozdělená do dvou hlavních částí. V úvodu je přehledný seznam základních potravin, jejich vlastností a možností použití. Následuje receptová část s podrobným návodem, doplněná úžasnými fotografiemi hotových pokrmů.
Vychutnejte si výbornou polentu z krupice a prosa, polévku z divokého hrachu s bramborovými gnocchi, uzené tofu s kořením a chilli papričkami, celozrnné těstoviny s olivami a cherry rajčaty nebo lahodný závin s banány a jahodami.

Po vyzkoušení těchto jídel vám už živočišné produkty nebudou nikdy chybět.

Rádi byste ochutnali něco zdravého, výživného a chutného a to navíc bez použití živočišných produktů? Zkuste do svých receptů zařadit více obilnin, luštěnin, zeleniny a ovoce.Představuji vám Veganskou kuchařku italské přírodní léčitelky, novinářky a fotografky na volné noze Cinzii Trenchi, která by pro vás mohla být tou správnou volbou. Jak už název napovídá, všechny recepty uveřejněné v této knize jsou veganské - tedy, jak už bylo zmíněno výše, bez použití živočišných produktů a to i vajec a mléka. Autorka má na svém kontě již pěknou řádku kuchařek vycházejících u nakladatelství White Star Publishers  a nyní si můžeme díky nakladatelství Omega uvařit něco i my. 

Kuchařka je rozdělena do dvou hlavních okruhů: po autorčině úvodním slovu následuje první: několikastránkový přehledný seznam základních potravin. Najdeme zde nutriční vlastnosti a možnosti použití obilnin, luštěnin, ovoce a zeleniny (a to i takových druhů, které jsou u nás běžně dostupné). Následuje část s recepty, které jsou taktéž přehledně rozděleny na: recepty s obilninami, luštěninami, ovocem a zeleninou



Každému receptu je vyhrazena jedna dvojstrana, přičemž na straně levé nalezneme seznam ingrediencí, stručný postup v 3-5 krocích. Nechybí zde ani graficky znázorněná doba přípravy a vaření, počet porcí a náročnost daného receptu. Každý recept je navíc doplněn o fotografii, díky níž se můžeme nechat na daný recept navnadit. Uvařte si třeba kuličky z quinoy a hnědé rýže, pyré z fazolí fava, zapečenou zeleninu se sójovou smetanou, tyčinky ze sušených jablek a brusinek. V knize mj. najdete i řadu rad a doporučení: např. pro připomenutí autorka uvádí, že ovoce je dobré konzumovat buď před jídlem, nebo jako svačinku během dne nebo že o luštěninách je všeobecně známé, že jsou pro bohatství na bílkoviny důležité pro každou stravu. 

Nenechte se při výběru vhodné kuchařky odradit cizími autory. I v této kuchařce se kromě méně známých ingrediencí, setkáme především s těmi, které jsou v dnešní době sehnatelné kdekoliv a kdykoliv během roku. Méně známé, lépe řečeno, hůře sehnatelné ovoce či zeleninu, můžeme nahradit místními sezónními druhy. Na své si v této kuchařce přijdou milovníci slaného i sladkého, přesvědčíte se jak jednoduše a zároveň chutně lze nakombinovat obiloviny a ovoce. Tuto kuchařku s množstvím chutných a inspirativních receptů doporučuji nejenom veganům, ale zkrátka všem, kteří si chtějí pochutnat a zároveň přispět ke zlepšení svého zdravotního stavu a celkové pohody. Zkuste některý recept od Cinzii Trenchi a zjistíte, že jíst zdravě znamená jíst i velmi chutně!

Pokud Vás Cinzia Trenchi oslovila buď již vydanou knihou Detox - Praktické recepty a tipy pro čisté jídlo, či Veganskou kuchařkou, mám pro Vás dobrou zprávu. Nakladatelství Omega připravuje i její další 2 knihy: Jídlo pro sportovce a Chytré jídlo.

Hodnocení: 5/5


Knihy z edice Knihy Omega můžete zakoupit na:



Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat