středa 6. ledna 2016

Jonathan Strange & pan Norrell

Autorka: Susanna Clarková
Překladatel: Viktor Janiš
Žánr: fantasy
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 968
Vazba: vázaná
Anotace:
Před mnoha staletími, dokud ještě magie v Anglii vzkvétala, byl největším mágem Král Havran. Tento člověk vychovaný na elfím dvoře se stal otcem anglické magie: v jeho pojetí se v ní snoubila elfí moudrost a lidský rozum. Na počátku devatenáctého století z něj však nezbývá o moc víc než legenda a Anglie se svým šíleným králem a šviháckými básníky na praktickou magii nevěří. Pak se ale v Hurtfewském opatství objeví samotářský pan Norrell a nechá obživnout sochy v yorské katedrále. Zpráva o návratu magie se brzy rozlétne po celé Anglii. Pan Norrell odcestuje do Londýna pomáhat vládě v boji proti Napoleonovi, nečekaně při tom narazí na nadaného mladého mága a vezme ho k sobě do učení. Jonathan Strange je okouzlující, bohatý a arogantní. Společně ohromí celou zemi svými podivuhodnými skutky. Do jejich partnerství se však brzy vloudí rivalita. Pan Norrell se nikdy nezbavil svého tajnůstkářství a Jonathana Strange zase přitahuje ta nejdivočejší a nejnebezpečnější magie. Uhranula mu tajemná postava Krále Havrana a riskantními experimenty s dávno zapomenutou magií ohrozí nejen partnerství s Norrellem, ale i všechno, co mu je drahé.

Kniha byla oceněná například Time´s Best Novel of the Year, World Fantasy Award for Best Novel nebo Hugo Award for Best Novel.


Mnohým z vás jistě neuniklo, že oblíbená fantasy kniha z pera Susannny Clarkové Jonathan Strange & pan Norrell se nedávno objevila i na televizních obrazovkách. Nového vydání se dočkala i knižní podoba. Pod svá nakladatelská křídla si autorčinu prvotinu z roku 2004 vzalo nakladatelství Omega a překladu se ujal Viktor Janiš, který mj. překládá i příběhy z pera Neila Gaimana.

Neuvěřitelná, fascinující, úžasná. Přesně taková pro mě byla kniha Jonathan Strange & pan Norrell. Možná k tomu přispělo i to, že čtení fantasy není mojí silnou stránkou, ale po tomto zážitku to budu muset napravit a sem tam se poohlédnout i po tomto žánru.

Susanna Clarková mě svým příběhem doslova okouzlila. Londýn, magie a dva rozdílní mágové = DOKONALÁ KOMBINACE. Pan Norrell byl v používání kouzel konzervativnější, kdežto Jonathan Strange se toho opravdu nebál. Ač jsem si besedy a čtení knih o magii v knihovně u pana Norrella velmi oblíbila, dobrodružství která podnikal Jonathan, jsem doslova milovala a s každým otočením stránky jsem se těšila, co nového (se) semele – bez debat byl brilantním čarodějem.

Tento fantastický debut zraje jako to nejdelikátnější víno. Pro jeho degustaci si však musíte najít ideální čas.  Nedoporučuji vám zhltnout jej na několik posezení, pak byste se o ten správný požitek ze čtení mohli snadno ochudit. A to by byla věčná škoda – vždyť právě kvůli nezapomenutelnému čtenářskému zážitku, my čtenáři, čteme podobné knižní příběhy.

http://metro.co.uk/2015/05/17/forget-atlantis-preview-bbcs-brand-new-fantasy-drama-jonathan-strange-and-mr-norrell-5201414/

Z počátku vás možná zaskočí těžkopádnější a pomalejší rozjezd, ale najdete-li si na tuto knížku čas, zaručeně se zamilujete do stylu vyprávění, do té atmosféry a také do gentlemana s vlasy jako chmýří bodláčí...

Román doporučuji nejenom všem čarodějům a mágům, ale i milovníkům historických románů a pohádkových příběhů – ano, tato knížka se mi četla přímo pohádkově. Při jejím čtení se mi otevřela bezbřehá studnice pro mojí fantazii – a za to autorce děkuji.

Co se týče stylu vyprávění, je autorka opravdu talent. Díky dobře voleným slovům ve mně dokázala navodit přesně to, co jsem chtěla – naservírovala mi literárně vyváženou kouzelnickou fantasy lahůdku na pozadí pochmurné viktoriánské Anglie. Velký dík samozřejmě patří i překladateli Viktoru Janišovi, který je pověstný svým perfekcionismem při překládání.

Elfové, prastará proroctví, nezapomenutelná atmosféra protkaná sarkasmem a humorem a dva „vypečení“ angličtí mágové – to je velkolepé dílo Susanny Clarkové.
Samotný velikán fantasy žánru Neil Gaiman o tomto díle napsal: „Jonathan Strange & pan Norrell je bezesporu nejlepší anglický fantastický román za posledních sedmdesát let.“ A to už je co říci!

Hodnocení: 4/5

Knihu Jonathan Strange & pan Norrell zakoupíte v knihkupectvích Knihy Dobrovský.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Omega, jehož spolupráce si velmi vážím. 

Žádné komentáře:

Okomentovat