sobota 21. února 2015

Proč ještě vydávat Kytici?

Autor: Karel Jaromír Erben
Žánr: baladické básně
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Anotace:
Sbírka baladických básní K. J. Erbena právem patří mezi klasická díla české literatury. Poprvé vyšla v roce 1853 pod názvem Kytice z pověstí národních. Balady jsou inspirovány českými lidovými pověstmi a jsou typickým příkladem folkloristicky orientovaného romantismu. Je to jediná sbírka básní, kterou Erben vydal. Již v době svého vzniku slavila Kytice obrovský úspěch a ovlivnila mnoho učenců. Nyní se můžete do těchto dramatických balad začíst i vy.

Proč ještě vydávat Kytici? Takovou otázku bychom si mohli položit i u spousty jiných klasických českých děl. Babička Boženy Němcové, Máj Karla Hynka Máchy a Kytice Karla Jaromíra Erbena bezesporu patří do zlaté pokladnice české literatury. Ony tři výše zmíněné knížky a mnoho dalších si od doby svého vydání získaly srdce mnoha čtenářů. Ani současná generace není, díky nakladatelství vydávající českou klasickou literaturu, ochuzena. Na pultech knihkupectví na vás čekají nejrůznější vydání – jen si vybrat. Třeba zrovna sáhnete po maličkém vydání z edice Česká klasika, kterou si pro nás připravilo nakladatelství Fragment.

Když se řekne… Kytice. V prvé řadě zavzpomínám na svá školní léta, kde jsem se s ní poprvé seznámila. Také si vybavíte, milí čtenáři, když jste před svými spolužáky recitovali Polednici nebo jinou z básní? A co teprve na střední škole, kde jsme se Kytici pořádně „podívali pod sukně“? Mnozí z nás si sedm slavných básní připomněly i díky filmu F. A. Brabce z roku 2000, který si určitě zaslouží uznání a pomohl Kytici zviditelnit. Tato sbírka – i po tolika letech od svého prvního vydání – v sobě ukrývá něco, co vás nutí se k básničkám stále vracet nebo si ji jen tak otevřít a listovat jí. Jednoduše řečeno: má kouzlo!

Karel Jaromír Erben a jeho Kytice mají své čestné místo v seznamu četby k maturitě. Prozatím jsem se ještě nesetkala s maturantem, který by si ji na svůj seznam nepřipsal. Díky malému „kabelkovému“ formátu si Kytici můžete vzít kamkoliv s sebou. Co takhle si cestu do školy (nebo i do práce) zpříjemnit ve společnosti Vodníka, umrlce ze Svatební košile, Polednice a mnohých dalších? Je jen na vás, komu dáte přednost.

Hodnocení: 5/5

Kromě Kytice se můžete pustit i do další klasiky. Co třeba takový Máchův Máj nebo Čapkovy Povídky z jedné kapsy?



Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat