neděle 15. února 2015

Carský dvůr pod žezlem Kateřiny II. Veliké

Autorka: Eva Stachniak
Překladatel: Stanislav Pavlíček
Žánr: historický román
Nakladatel: Brána
Rok vydání: 2014
Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Anotace:
Román o mládí carevny Kateřiny II. Veliké (1762–1796), jedné z nejvýznačnějších postav nejen ruských, ale i světových dějin. Její příběh vypráví dívka polského původu Barbara, v Rusku nazývaná Varvara, která se jako sirotek dostane k carskému dvoru. Povšimne si jí ruský kancléř Bestužev, šéf carských špionů a donašečů, a z bystré dívky učiní dvorní dámu, jejímž úkolem je mít oči otevřené a uši nastražené a donášet informace kancléři i samotné carevně. Varvara se posléze stane důvěrnicí mladinké Sofie (pozdější Kateřiny) a díky tomu může čtenář sledovat příběh nešťastného Kateřinina manželství s infantilním Petrem, dědicem trůnu…

O autorce
EVA STACHNIAK se narodila ve Wrocławi v Polsku a nyní žije v Kanadě, kde působila jako rozhlasová moderátorka a vysokoškolská vyučující angličtiny a humanitních věd. Její první román Necessary Lies (Nezbytné lži) získal cenu internetového portálu Amazon za nejlepší kanadskou románovou prvotinu. Její druhý román, v Británii vydaný pod názvem Dancing with Kings (Tanec s králi) a v Kanadě pod názvem Garden of Venus (Zahrada Venušina), byl přeložen do sedmi jazyků. Nejnovější román Evy Stachniak nazvaný Empress of the Night (Carevna noci) je pokračováním románu Zimní palác a líčí další osudy carevny Kateřiny Veliké. (přebal knihy)


Historický román Zimní palác od Evy Stachniak byl opravdu příjemnou oázou mezi Tudorovskou smrští, která poslední dobou ve velké míře vévodila námětům historických románů. Na místo Kateřin Jindřicha VIII., u kterých mám pocit – po přečtení všech těch dobrých i méně dobrých knih – že mě už onen profláknutý rod nemůže ničím překvapit, byla Kateřina II. Veliká příjemnou změnou. Životní příběh takové historické postavy, která se nesmazatelně zapsala nejenom do ruských dějin, jsem si v žádném případě nemohla nechat ujít! A jak u mě Eva Stachniak a její česká premiéra obstála? U mě dobrý! Byla jsem okouzlena! Už jenom tím netradičním prostředím, odlišnými postavami, jinou politikou a především z jakého pohledu, lépe řečeno kým byl vyprávěn.
♠♠♠
Vypravěčkou příběhu je mladá Polka Barbara, na carském dvoře nazývána Varvava, která se stane nejenom dvorní dámou, ale především donašečkou a důvěrnicí – nejdříve nesmělé německé princezny Sofie a později carevny Kateřiny.
Postava Barbary byla velmi obstojně ukotvena do historického kontextu. Někdy jsem ovšem měla pocit, že je to spíše román o ní, než o samotné Kateřině.
♠♠♠
Kvalitní práce je na tomto historickém románu opravdu znát – od detailních popisů až po postavy s dokonale vykresleným charakterem. „Sedmnáct let“ prožitých po boku mladinké a nevýznamné princezny Sofie, ze které postupně „vyrostla“ jedna z nejvýznačnějších postav světových dějin – ruská carevna Kateřina II. Veliká – a její důvěrnice Varvavy, byl přesně takovým historickým románem, který mám ráda.



Zimní palác byl jedinečnou dobovou freskou ukrývající příjemný vypravěčský um, originální námět a především neobyčejně barvitou představu Ruska v 18. století. Lidské vztahy pulzovaly v Zimním paláci stejně tak intenzivně, jako carský dvůr samotný – rozličné charaktery postav, intriky, touha po moci a respektu.

Zimní palác poskládaný z autorčiny fantazie a poháněný historickými fakty mě natolik potěšil a oslovil, že bych se ráda dočkala i pokračování. Doufejme tedy, že si Kateřina a její dvůr získá srdce spousty čtenářů. Zda-li se dočkáme pokračování, záleží jen a jen na vás, milí čtenáři. Držme si tedy pěsti, byla by škoda přijít o další díly, nemyslíte?

Přijměte pozvání do Zimního paláce, kde i pouhé zašustění sukní dámské róby může znamenat mnohé…
Toužíte-li po románu, který se vám intenzivně, avšak nevtíravě dostane pod kůži, jste na správné adrese! A o ruských jménech ani nemluvě…

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Brána, jehož spolupráce si velmi vážím.


Zdroj obrázku: #

Žádné komentáře:

Okomentovat