pondělí 22. prosince 2014

Nejsou buchty jako buchty

Autorka: Kateřina Petrusová
Edice: Láskování
Žánr: román pro ženy, romantika
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Anotace:
ONA
Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. Sport je pro ni nutné zlo, aby nenakynula jako její milované tvarohové buchty. Jmenuje se Klára.
ON
Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Jeho břišní, zádové, hýžďové, no prostě všechny svaly, podle toho patřičně vypadají. Pekáč buchet může spořádat na posezení a nebude to na něm vůbec vidět. Jmenuje se Matouš.
Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Stačilo jediné včelí bodnutí a následná prudká alergická reakce, a bylo to. Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem a že láska hory přenáší.

Katka Petrusová je zpět! Po výborné sérii z mafiánského prostředí a romanťárně S hlavou v oblacích pejru spatřila světlo světa její zbrusu nová knížka – kupodivu další romanťárna – Pekáč buchet.
Na další Katčino skvělé čtení (opravdu jsem ani v nejmenším o jeho skvělosti nepochybovala) jsem se klepala od té doby, co jsem si na jejích webových stránkách (ZDE) pustila ani ne 8 minutovou videoupoutávku na její Pekáč. Po zveřejnění anotace i obálky ke knížce se mé těšení ještě více prohloubilo, protože takové knížky já prostě můžu a doslova se v nich vyžívám.

Gastrosexuálka (a navíc zarytá odpůrkyně sportu) a adrenalinový sportovec. Zajímavá dvojka, že? Co se z takové kombinace může vyklubat? A jak praví známé české přísloví: "Protivy se přitahují", tak ani v Pekáči buchet tomu nebude jinak! A pokud jde o jídlo? Tak pokud jde o toto podstatné jméno, snad každý čtenář (tedy až na výjimky z jiné planety) si přijde na své.
A o co tu vlastně jde? Anotace hodně prozradí, ledacos napoví, ale zdaleka ne všechno. I na 160 stránkách si užijete spousty parády a s chutí se zasmějete, ale nepředbíhejme, všechno pěkně popořádku...

Byla jednou jedna redaktorka ženského časopisu… Klára se jmenovala a ta milovala vše, co se točilo kolem vaření a dobrého jídla. Na druhé straně tu bylo něco, v čem si nelibovala ani v nejmenším a tím něčím byl sport – sprosté slovo, které ovšem čas od času musela skloňovat kvůli jejím zbožňovaným buchtám s tvarohem a tukovým polštářkům, u kterých jí v posilovně nezbývalo nic jiného než je pravidelně „provětrávat“. Tak jak jste na tom, milé čtenářky? Zamlouvá se vám hlavní hrdinka? Jsem zvědavá, jaký obrázek si uděláte na Matouše – našeho hlavního hrdinu. Žádný šéfkuchař, ale Klářin pravý opak! Ne že by si neliboval v dobrém jídle, ale oproti Kláře mohl klidně spořádat tuny domácích buchet a jeho vypracovanému břišnímu svalstvu to neuškodilo ani trochu. A tak jako měla svoji vášeň Klára, měl ji i Matouš – a tím by sport. Bez všemožných horolezeckých lezeček, lana, karabiny, úvazků a já nevím čeho ještě všeho, by byla jeho existence ztracena. Je vůbec možné tyto dva rozdílné světy propojit? Katka Petrusová a její postavy dokážou všelicos, uvidíte…

Pekáč buchet je v pořadí již 5. Katčina kniha, která mě nesmírně bavila. Znovu mě nalákala na svérázné postavy, skvělé dialogy, nečekané zápletky podtržené vtipem, romantikou i napětím. A s klidným svědomím a úsměvem na tváři mohu říci, že vše tam bylo. Postavy byly eňo-ňůňo. Oba měli své slabé i silné stránky, ale zároveň jsem si je oba velice oblíbila. Katčino spojení jídla a sportu bylo velice originální. Ocenila jsem i to, že hlavní hrdinka nebyla žádná misska 90-60-90, která se „cpe“ pouze zrním, ale ženská, která si užívá života plnými doušky (tedy s plnými ústy) a přitom dbá o svůj zevnějšek.

Toužíte-li po odpočinkové a nenáročné četbě, která vám navíc vykouzlí úsměv na tváři, sáhněte po Katce Petrusové. Ať už si vyberete cokoliv z její tvorby, rozhodně nebudete zklamaní. Čerstvý Pekáč buchet je toho zdárným příkladem. Vřele doporučuji všem čtenářkám, které mají rádi romantické příběhy okořeněné vtipem i sem tam nějakým tím napětím. A málem bych na něco zapomněla... Každou kapitolu v knížce otevírá nějaký recept. Osobně určitě některé vyzkouším, zvláště při čtení některých názvů se mi sbíhaly sliny.

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment, jehož spolupráce si velmi vážím.

Zdroj obrázku: #

Žádné komentáře:

Okomentovat