pondělí 17. listopadu 2014

Po Starožitníkovi přichází Restaurátor

Autor: Julián Sánchez
Překladatel: Jan Mattuš
Žánr: detektivka
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Anotace:

Po úspěšném románu Starožitník nechává Julián Sánchez ožít své alter ego v dalším napínavém příběhu. Spisovatel Alonso příjíždí z New Yorku zpět do milovaného města San Sebastiánu za bývalou ženou Bety, s níž v předchozím románu prožil dobrodružství v Barceloně. Bety mu představuje nového kolegu a dobrého přítele, restaurátora obrazů Brucknera. Stárnoucí, ale elegantní Američan ve Španělsku shromažďuje materiál pro celoživotní dílo – monografii o malíři Sertovi. Krátce po Alonsově příjezdu je však Bruckner nalezen utonulý a začíná se rozvíjet příběh ještě záhadnější a rozvětvenější než ten předchozí…

Julián Sánchez se narodil v roce 1966 v Barceloně.
Od roku 1993 žije v baskickém San Sebastiánu. Celý jeho život se odvíjí kolem dvou velkých vášní: basketbalu (několik sezon byl rozhodčím španělské basketbalové ligy ACB) a literatury. Pro spisovatelskou dráhu se rozhodl už ve svých deseti letech po přečtení románu Jacka Londona Martin Eden. V současnosti pracuje jako technický ředitel Baskické basketbalové federace. Románem Restaurátor volně navázal na svůj úspěšný titul Starožitník. (přebal knihy)



S detektivkami je to trochu jako se sázkou do loterie. Některé se blýskají na samotné špici, další spadají pod průměr a ten zbytek za prvními dvěma skupinami silně pokulhává. Detektivní příběhy sice pro mě nejsou TOP žánrem, ale pokud mě některé zaujmou, neodolám. Tak nějak podobně tomu bylo i v případě Restaurátora – druhého příběhu o spisovateli Alonsovi z pera španělského autora Juliána Sáncheze. Na tuto knížku mě nalákalo hned několik důležitých (ale i méně důležitých) aspektů. V první řadě to bylo již samotné prostředí - vášnivé Španělsko - kdo by odolal? Už také samotný název společně s působivou obálkou sehrály ve výběru mé budoucí četby velkou roli.  A jako poslední jsem si nechala námět. Starožitník, Restaurátor – milovnice historie a všeho okolo, co se kolem toho točí, si nemůže přát více. Ale teď již k samotnému ději...

Spoustu se toho dozvíte již v anotaci, ale rozhodně neklesejte na mysli, teprve až v knížce na vás čeká ta pravá podívaná.
Podle mého názoru nemusíte mít přečteného Starožitníka, abyste se mohli pustit do Restaurátora, který v podstatě na předchozí díl volně navazuje. Ani u mě tomu tak nebylo a opravdu se mi nestalo, že bych něco propásla či dokonce v knížce tápala (autor se ke své první knize – zejména na začátku knihy – hodně, ale opravdu hodně vracel).
Z počátku se mi děj zdál poněkud nezáživný, takový o ničem, později však nabral nečekaných obrátek. Po vraždě restaurátora Brucknera se teprve máte, milí čtenáři, na co těšit! Rozhodně si užijete spoustu dobrodružství, záhad a tajemna opředených životem a dílem významného španělského malíře Josepa Maria Serta.


Kromě zajímavé detektivní zápletky jsem ocenila i poměrně slušný náhled do umění. Možná, že jsem kvůli názvu knížky přeci jenom čekala něco více, ale restaurace památek nebyla stěžejním tématem Sánchezova románu, takže si v podstatě nemám na co stěžovat. 
Restaurátorovy postavy si samozřejmě také zaslouží pochvalu. Vysloveně jsem snad nenašla žádnou, která by mi překážela. Milostný vztah spisovatele Alonsa a jeho exmanželky Bety byl podle mého názoru skvělým zpestřením.

Restaurátor si pro své čtenáře připravil kromě zajímavého trojúhelníku – historie, umění, detektivka – i velmi originální formu tvořenou dvěmi dějovými linkami – současnou a historickou. Vkusným knížčiným doplňkem byly také Sertovy dopisy adresované jeho přátelům a nemluvě pak o místech, na které jsem se díky knížce podívala. Na místě by bylo vyzdvihnout i autorův styl psaní, který se mi velmi zamlouval.
Zaručuji vám originální zápletku, překvapivá rozuzlení, zajímavé postavy, napětí i lásku. Máte-li rádi trochu jiné detektivky, ve kterých nejde pouze o hektolitry krve a zdlouhavé psychologické vyšetřování, poohlédněte se po Restaurátorovi. A pro ty, kteří se už seznámili se Starožitníkem, rozhodně doporučuji i návštěvu u Restaurátora.

Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, jehož spolupráce si velmi vážím.

Zdroj obrázků: # # 

Žádné komentáře:

Okomentovat