čtvrtek 13. listopadu 2014

Její hlas změnil svět

Autor: Jean-Dominique Brierre
Překladatel: Jakub Volný
Žánr: životopis
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2014
Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Anotace:
Příběh fenomenální zpěvačky… Ze dna ulice až na vrchol světových pódií.
Byl by to neuvěřitelný román – kdyby to nebyl její skutečný život.
Osud, který se stal legendou. Magickou, triumfální i tragickou…
Barvitá dobová mozaika, kterou přišli poskládat Edithini souputníci, mecenáši, kolegové, přátelé, manželé, milenci i rivalové. Marcel Cerdan, Théo Sarapo, Marlene Dietrich, Charles Aznavour, Jean Cocteau, Yves Montand, Georges Moustaki… a mnozí další se svěřují s důvěrnými vzpomínkami. Slavní promlouvají o ještě slavnější.
Edithina biografie patří k těm, které se čtou bez dechu jako román, a z jejích stránek jako by k nám doléhal její vášnivý, lkavý zpěv.
Bez lásky nejsme nic… A ničeho nelitujeme.


„Je nenapodobitelná.“ „Nikdy nežil nikdo jako Edith Piaf a nikdy už nikdo takový žít nebude. Stejně jako Yvette Guilbert nebo Yvonne Georges, stejně jako Rachel nebo Réjane, představuje hvězdu, která proniká prázdnotou noční oblohy nad Francií. To k ní se upínají zraky párů v těsném objetí, které ještě dokážou milovat, trpět a umírat. Schválně se podívejte na tu malou ženu, jejíž ruce připomínají nožky ještěrky šplhající po zřícené zdi, pohleďte na to její napoleonské čelo a oči slepce, jemuž se navrátil zrak. Jak bude zpívat? Jak se bude vyjadřovat? Jak ze své drobné hrudi vyprostí tak působivé noční nářky? (Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic, str. 103)

To je Edith Piaf! Bezesporu nejslavnější francouzská šansoniérka všech dob! Edithin život je jako fascinující román, vymyslet by se ovšem nedal. Je to příběh dívky, která se jako mávnutím kouzelného proutku přesunula z bídy a nuzoty Paříže na pódia Montmartru a odtud až do nejslavnějších koncertních síní celého světa, kde se linuly tklivé tóny šansonů jako „La vie en rose“, „L´hymne à ľamour“ nebo „Non, je ne regrette rien“.
Životopis o zpěvačce s hrudním hlasem a neuvěřitelným šarmem z pera Jeana- Dominiqua Brierra vám zaručeně učaruje. Číst o Edithině životě byl neuvěřitelný zážitek. Opravdu jsem jej četla jedním dechem a po dočtení jedné stránky jsem netrpělivě očekávala – někdy s nadšením, jindy s obavami – co dalšího přijde na té další, nemluvě pak v další kapitole – další etapě jejího barvitého života.

„Představte si bledou, téměř chorobně bílou tvář, v níž se zračí zlomyslnost holky od Poulbota, a současně z ní, z nosu, očních víček, lehkých kruhů kolem očí i samotného pohledu, dýchá jakási osudová a utajovaná noblesa, o níž nejspíš sama ani neví. Ale zpívá… Tahle dívenka z ulice vkládá do pouličních odrhovaček dojemnou, pronikavou a něžně nakyslou poetiku, jakou můžeme objevit v Carcových románech z ulice… (Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic, str. 51)

Protentokrát však životopis o Edith Piaf nepatří do škatulky beletrizovaných životopisů, které vydává nakladatelství Metafora. V jejím případě se jedná o plnohodnotný životopis, jehož stránky jsou podloženy skutečnými fakty. To dokládá především velká škála odkazů na nejrůznější osobnosti, které v Edithině životě hráli určitou roli. I přesto, že by se o zpěvaččině osobním i profesním životně daly napsat několikasetstránkové knihy, autor zvolil poněkud kratší verzi, která jí však počtem stránek rozhodně neubírá na důležitosti či méněcennosti. Je sice pravda, že některé pasáže z Edithina života byly autorem líčeny jako z rychlíku, ale svoji úlohu bez debat splnil – to, co jsem se potřebovala dozvědět a co mě zajímalo, se mi dostalo, a když bych měla potřebu něco dohledat, díky již zmíněným odkazům na spoustu dalších děl či autorů, to nebude žádný problém. Možná by nebylo ke škodě, kdyby se v knížce tu a tam objevila nějaká ta fotografie, jako to bylo třeba v případě životopisu o kněžně monacké. Přeci jenom tam bylo těch jmen dost a nějaký ten odkaz na obrázek – především u těch lidí, kteří v Edithině životě sehráli nejdůležitější roli – by přišel vhod. Velmi jsem uvítala i úvodní kapitolu Po padesáti letech… a závěrečné kapitoly Diskografie a Filmografie.

„Žádný muž na světě by neodolal Edith Piaf. Když rozehrála ten svůj šarm, bylo po boji. Jediným pohledem by dokázala zbořit šestipatrový dům…“ (France Soir, Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic, str. 131).

Jistě mi dáte za pravdu, milí čtenáři, že o zpěvačce, jejíž hlas změnil svět, se může napsat nespočet knih, natočit nespočet filmů, její hity může přezpívat kdokoliv, ale nikomu se nepodaří do detailu popsat její osobnost, ztvárnit její šarm či zazpívat s takovou razancí a grácií, které z ní přímo prýštily – ať už to bylo v počátcích, na vrcholu či na sklonku její kariéry.
Edithini obdivovatelé si v této knížce rozhodně přijdou na své. A já nepochybuji o tom, že i u nás jich je pěkná řádka. Rozhodně ji doporučuji i všem milovník životopisů slavných osobností. Životopis Edith Piaf patří bezesporu k těm nejoriginálnějším a nejzajímavějším, jaký se vám může dostat do rukou, a proto jej vřele doporučuji! V průběhu čtení si rozhodně nezapomeňte pustit nějaký z Edithina šansonů, které skvěle umocní zážitek z četby.

Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora, jehož spolupráce si velmi vážím.

Zdroj obrázku: #

Žádné komentáře:

Okomentovat