čtvrtek 10. července 2014

Uvařit dobrou svíčkovou je kumšt

Autor/ka: Helena Rytířová
Žánr: kuchařka
Nakladatel: Fragment
Rok vydání: 2008/2012
Počet stran: 320
Vazba: vázaná

Anotace: Nechte se inspirovat a připravte pro své blízké skvělé pochoutky!
Kuchařka pro tebe je pro všechny, kteří rádi vaří, ochutnávají a překvapují. Podrobný postup a praktické rady pomohou s přípravou chutných jídel pro každou příležitost. Vaření ještě nikdy nebylo snazší!






 

 
„Synku, nikdy neříkej své ženě, že máma to vařila líp…“
 
Každé hospodyňce se jistě ne jedinkrát při vaření přihodila nějaká ta „nehoda“. Jednou to byla přesolená polévka, jindy zase zdrcnutý houskový knedlík či sražený vanilkový krém do věnečků. A jako na potvoru zrovna v tu nejméně vhodnou chvíli. My se učíme vařit od svých maminek a babiček a ty se zase kuchařskému řemeslu učily od svých. Každý vaří podle svého, podle svých možností a zvyklostí, vaří to, co jeho rodině chutná a při vaření používá všelijaké „zlepšováky“, aby třeba takovou typickou českou svíčkou ukuchtily ještě lépe a už se ji konečně naučily pořádně vařit…
Všelijaké rádoby „poctivé“ polévky a bramborové kaše z pytlíku, umělé omáčky v sypké podobě, které se sice – podle obrázku na obalu – mohou jevit jako poživatelné, ale v podstatě nejde o nic jiného než hromádku „éček“ se poctivým pokrmům připraveným z tradičních surovin a podle vlastních receptů nemohou rovnat. A právě ty drahocenné rady při vaření posloucháme nejenom od babiček a maminek, ale pročítáme si je také v dobrých kuchařkách, mezi které se jistě Kuchařka pro tebe od Heleny Rytířové řadí.
 
 
V kuchařce naleznete jídla pro 49 nedělních obědů – taková, která byla, jsou a jistě i budou oblíbená. Těšit se tedy můžete na kompletní nedělní menu – polévku, hlavní chod a samozřejmě nechybí ani moučník. Jsou pro vás připravena vesměs pracná jídla, která se hodí právě pro neděli.
 
 
Kuchařka je tematicky rozdělena na měsíce. Tudíž například v houbové sezóně se můžete těšit na houbový guláš či bramboračku s houbami, v létě třeba na lehký ovocný dort či třešňovou polévku, no a v zimě na Vánoce? Smažený kapr s bramborovým salátem by jistě neměl chybět v žádné poctivé české kuchařce a ani v této nechybí. Recept zde najdete i na voňavou vánočku s mandlemi, rybí polévku či houbového kubu.
Autorka neopomněla ani na užitečné rady, díky kterým se vám správně podaří uvařit vajíčka na tvrdo, připravit jíšku, aniž by se vám připálila či správně nakrájet maso.
 
 
Kuchařka Heleny Rytířové je plná typických českých jídel. Nechybí zde již pověstná svíčková na smetaně s nadýchaným houskovým knedlíkem, ale ani méně známá svíčková stroganov, dále např. poctivá rajská omáčka, španělský ptáček či segedínský guláš. I milovníci sladkého si přijdou na své. Budete si moct upéct drobenkový koláč, k čaji mramorovou bábovku, srnčí hřbet pro nedělní návštěvu či všelijaké druhy lehkých dortů z ovoce, které se náramně hodí pro letní parné dny.  Kromě typických jídel najdete v kuchařce i taková, která nejsou až tolik známá. Ochutnali jste již mangový krém, Quakamolle či francouzskou telecí kýtu?
Na konci kuchařky najdete praktický obsah rozdělený podle měsíců a rejstřík členěný na jednotlivé druhy jídla. Každý chod doprovází ingredience, podrobný postup i kvalitní fotografie (které si autorka sama nafotila), tudíž vám vaření s touto kuchařkou půjde jedna báseň. Na současném knižním trhu se setkáváme spíše s kuchařkami zaměřenými na světovou kuchyni. I kuchařek zaměřených na typickou českou kuchyni je dostatek, ale ne všechny jsou tak kvalitní. Kuchařka Heleny Rytířové se podle mého názoru mezi ty kvalitní rozhodně řadí, a proto vám ji vřele doporučuji. Již teď se těším, až si z ní něco ukuchtím. Na každé stránce se najde něco, co si prostě budete chtít „uklohnit“, tak s chutí do toho!
 
A na závěr vám přináším malou ochutnávku fotografií několika málo dobrot, které na vás čekají v kuchařce! Dobrou chuť...

 
 
 
 

 
 
Hodnocení: 5/5
 
Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment jehož spolupráce si velmi vážím.
http://www.fragment.cz/

 

Žádné komentáře:

Okomentovat