„Synku, nikdy neříkej své ženě, že máma
to vařila líp…“
Každé hospodyňce se jistě ne jedinkrát při
vaření přihodila nějaká ta „nehoda“. Jednou to byla přesolená polévka, jindy
zase zdrcnutý houskový knedlík či sražený vanilkový krém do věnečků. A jako na
potvoru zrovna v tu nejméně vhodnou chvíli. My se učíme vařit od svých
maminek a babiček a ty se zase kuchařskému řemeslu učily od svých. Každý vaří
podle svého, podle svých možností a zvyklostí, vaří to, co jeho rodině chutná a
při vaření používá všelijaké „zlepšováky“, aby třeba takovou typickou českou
svíčkou ukuchtily ještě lépe a už se ji konečně naučily pořádně vařit…
Všelijaké rádoby „poctivé“ polévky a
bramborové kaše z pytlíku, umělé omáčky v sypké podobě, které se sice
– podle obrázku na obalu – mohou jevit jako poživatelné, ale v podstatě nejde
o nic jiného než hromádku „éček“ se poctivým pokrmům připraveným z tradičních
surovin a podle vlastních receptů nemohou rovnat. A právě ty drahocenné rady při
vaření posloucháme nejenom od babiček a maminek, ale pročítáme si je také
v dobrých kuchařkách, mezi které se jistě Kuchařka pro tebe od Heleny Rytířové řadí.
V kuchařce naleznete jídla pro 49 nedělních obědů – taková, která
byla, jsou a jistě i budou oblíbená. Těšit se tedy můžete na kompletní nedělní
menu – polévku, hlavní chod a samozřejmě nechybí ani moučník. Jsou pro vás připravena vesměs pracná jídla, která se
hodí právě pro neděli.
Kuchařka je tematicky rozdělena na měsíce. Tudíž například v houbové
sezóně se můžete těšit na houbový guláš či bramboračku s houbami, v létě
třeba na lehký ovocný dort či třešňovou polévku, no a v zimě na Vánoce?
Smažený kapr s bramborovým salátem by jistě neměl chybět v žádné
poctivé české kuchařce a ani v této nechybí. Recept zde najdete i na
voňavou vánočku s mandlemi, rybí polévku či houbového kubu.
Autorka neopomněla ani na užitečné rady, díky kterým se vám správně
podaří uvařit vajíčka na tvrdo, připravit jíšku, aniž by se vám připálila či
správně nakrájet maso.
Kuchařka Heleny Rytířové je plná typických českých jídel. Nechybí zde již
pověstná svíčková na smetaně s nadýchaným houskovým knedlíkem, ale ani
méně známá svíčková stroganov, dále např. poctivá rajská omáčka, španělský
ptáček či segedínský guláš. I milovníci sladkého si přijdou na své. Budete si
moct upéct drobenkový koláč, k čaji mramorovou bábovku, srnčí hřbet pro
nedělní návštěvu či všelijaké druhy lehkých dortů z ovoce, které se
náramně hodí pro letní parné dny. Kromě
typických jídel najdete v kuchařce i taková, která nejsou až tolik známá. Ochutnali
jste již mangový krém, Quakamolle či francouzskou telecí kýtu?
Na konci kuchařky najdete praktický obsah rozdělený podle měsíců a rejstřík členěný na jednotlivé druhy
jídla. Každý chod doprovází ingredience,
podrobný postup i kvalitní fotografie (které si autorka sama
nafotila), tudíž vám vaření s touto kuchařkou půjde jedna báseň. Na současném
knižním trhu se setkáváme spíše s kuchařkami zaměřenými na světovou
kuchyni. I kuchařek zaměřených na typickou českou kuchyni je dostatek, ale ne
všechny jsou tak kvalitní. Kuchařka Heleny
Rytířové se podle mého názoru mezi ty kvalitní rozhodně řadí, a proto vám
ji vřele doporučuji. Již teď se těším, až si z ní něco ukuchtím. Na každé
stránce se najde něco, co si prostě budete chtít „uklohnit“, tak s chutí do
toho!
A na závěr vám přináším malou ochutnávku fotografií několika málo dobrot, které na vás čekají v kuchařce! Dobrou chuť...
Hodnocení:
5/5
Za poskytnutí recenzního výtisku
mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment jehož spolupráce si velmi vážím.
Žádné komentáře:
Okomentovat