sobota 30. září 2017

Stařec a smrt

Autor: Jiří Stránský
Žánr: novela
Nakladatel: Hejkal
Rok vydání: 2007
Počet stran: 172
Vazba: vázaná
Anotace:
Hrdinou nejnovější knihy spisovatele a scenáristy Jiřího Stránského, známého široké veřejnosti jako tvůrce seriálu Zdivočelá země, je starý muž, téměř devadesátiletý Vilém, který byl za totality několikrát vězněn. Minulost a osudy vězněných kamarádů se v jeho vzpomínkách samozřejmě objevují, ale podstatně větší roli hraje současnost – rodinné problémy, rozvod milované vnučky Aničky, ztracené přátelství s někdejším kamarádem Karlem, nyní tchánem Vilémovy dcery, dilema, zda má strávit s rodinou Vánoce, které by mnohem radši prožil sám, jen s milovanou manželkou Milkou, s níž si i tři roky po její smrti dennodenně povídá…
Novela je oslavou celoživotní lásky a oddanosti, která nekončí ani manželčinou smrtí.


Měl bys být vděčný Pánubohu, že to je, jak to je, a ne si představovat hlouposti. Nejsem žádný duch, můj starobylej miláčku. Nevznáším se nad tebou, ani vedle tebe, ani nikde kolem, neusedám s tebou do taxíku, nečtu tvé dopisy, nenahlížím do šuplat, nenechávám lítat předměty…

(Stařec a smrt, str. 22)


Kdo nezažil samotu, neví, jako moc bolí. Ztráta protějšku přináší bolest a zármutek.

Válka poznamenala mnohé, v lidských duších zanechala hluboké rány, které se znovu a znovu otevírají a vyvolávají nehezké vzpomínky. Pro mnoho odsouzených mužů, kteří byli za totality vězněni, to znamenalo také odloučení od domova, od milované rodiny. To samé si prožil i hlavní hrdina knížky „Stařec a smrt“ Vilém – devadesátiletý pán, který jedno takové manželství poznamenané válkou prožil. I přes mnohé nesoulady si v nepřejících dobách byli s manželkou Milkou velkou oporou a jejich láska neskončila ani smrtí. Vzpomínku na svoji milovanou ženu si Vilém nesl dál ve svém srdci a rád si s ní o všem povídal, i když už s ním nebyla.

„Kdo v srdcích žije, stále žije.“

Již samotný název knížky demonstruje myšlenku, že hrdina knížky je osamělý a útěchu nachází právě v rozhovorech se svojí zesnulou manželkou. Ale není tomu tak. I přesto, že je Vilém obklopen spoustou lidí, kteří by s ním rádi byli, straní se jich a raději je sám.

V knížce se seznámíme s Julií – Vilémovou a Milčinou kamarádkou – která byla za války pro Milku velkou oporou i pomocnicí ve výchově jejích a Vilémových dětí. A jako by se teď – po své smrti – chtěla Milka Julii nějak revanšovat – naléhá na svého Viléma, aby jí zavolal a pozval na oběd.

Dále se seznámíme také s Vilémovou dcerou Janou, která se svého tatínka snaží přemluvit, aby s nimi strávil společné Vánoce na Šumavě, dále také s jeho vnučkou Aničkou a pravnuky Jírou a Frantou. Ve Vilémově příběhu se také objeví kamarád Hubert a dívka Modřenka, kteří dokážou (nejen) Viléma rozveselit a přivést na jiné myšlenky.

♣♣♣

Knížka „Stařec a smrt“ od Jiřího Stránského, který se českému národu vryl do paměti především díky seriálu Zdivočelá země, je plná lidskosti a laskavosti. Pokaždé, když si čtu – ať už v časopise či v knížce – příběh nějakého manželství, kterému jejich společnou cestu zkřížila válka, říkám si, že o současných „manželství“, která ztroskotávají již při první banální hádce, se nedá mluvit jako o skutečném manželství.

♣♣♣

Autorův styl psaní je velmi poutavý, tudíž se do jeho příběhu rychle vžijete. Jiří Stránský píše především o vážných tématech, ale přeci jenom se v jeho knížkách setkáte s laskavým a inteligentním smyslem pro humor. Kapitoly o Vilémových pravnucích jsou přesně tak humorné – představte si, jaké to asi je, když dva neposedné kluky, kteří vyrůstali v cizině, dostane na povel jejich stařičký pradědeček. To si užijí legraci úplně všichni!

I tuto knížku, pro jejíž sepsání se autor inspiroval životem svého kamaráda z kriminálu Jiřího Krupičky – světově uznávaného geologa, esejisty a filozofa – vám vřele doporučuji. V okamžiku, kdy dočtu nějakou knížku od pana Stránského, těším se na další. Vy, čtenáři, kteří se zajímáte o knížky tohoto zaměření (a navíc z pera českých autorů), rozhodně sáhněte po tvorbě Jiřího Stránského. Většinu jeho knížek si jistě velmi oblíbíte!

Hodnocení: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat