úterý 6. ledna 2015

Opomíjená, ale přeživší

Autorka: Elizabeth Fremantleová
Překladatelka: Ina Leckie
Žánr: historický román
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2014
Počet stran: 463
Vazba: vázaná
Anotace:
Kateřina Parrová v jednatřiceti letech podruhé ovdověla. Krátce poté se zamilovala do oslnivého dvořana Thomase Seymoura a doufala, že znovu se konečně provdá z lásky. Po povinném návratu ke královskému dvoru nicméně zjišťuje, že upoutala pozornost egoistického, churavějícího a nebezpečně mocného panovníka Jindřicha VIII., který navíc zanedlouho odesílá svého rivala Seymoura jako vyslance do Evropy. Královskou nabídku k sňatku odmítnout nelze, a tak, ve stínu předcházejících Jindřichových manželek – dvě skončily na popravišti, jedna zemřela po porodu a dvě manželství byla anulována – Kateřině nezbývá, než se za krále provdat a stát se jeho šestou chotí…

 O autorce
Elizabeth Fremantleová ve svém vydařeném románovém debutu zhmotnila svou dávnou dětskou touhu stát se spisovatelkou a zúročila celoživotní zálibu v literatuře i několikaletou práci pro různé literární agenty, kdy četla a hodnotila díla neznámých a začínajících autorů.
Vystudovala angličtinu na Londýnské univerzitě a další magisterský diplom získala v oboru tvůrčího psaní. Přispívá do řady deníků a časopisů, mj. The Sunday Times , The Wall Street Journal, Elle a francouzské vydání Vogue. Je rozvedená, má dvě děti a žije v Londýně.
Královnin gambit je první kniha plánované tudorovské trilogie. Román Věrolomné sestry vyjde v Nakladatelství JOTA v roce 2015. (přebal knihy)


„Tudorovci? Snad žádná knížka s touto tématikou nemůže být špatná!“ říkám si pokaždé, když se do nějaké takové pustím. Stejný „slovní rituál“ proběhl i tentokrát a jak to nakonec dopadlo?
Debutový román Elizabeth Fremantleové vypráví příběh Kateřiny Parrové, šesté a zároveň poslední manželky Jindřicha VIII. Tudora. Tehdy by nikoho ani ve snu nenapadlo, že právě ona, jednatřicetiletá dvojnásobná vdova, se stane Jindřichovou chotí. Na téměř 500 stránkách budeme svědky tří manželství – toho po boku umírajícího lorda Latimera, u lůžka nemocného a vrtošivého Jindřicha VIII. a nakonec i v objetí milovaného Thomase Seymoura

Charakter postav byl v knížce velice dobře popsán. Královnina inteligence a odvážnost rozhodně sehrály v jejím manželství důležitou roli, ale přízeň krále (a nejenom jeho) si získala především díky klidné povaze a moudrosti – vlastnostmi, kterými některé předchozí Jindřichovy manželky rozhodně neoplývaly.
I další postavy vystupující v románu napomohly k dobrému požitku z četby: ať už to byla Kateřinina pozorná a loajální služka Dot nebo umělec William Savage.
knížce se dočtete i o dalších významných historických faktech, jakými byly náboženská reforma katolické nadvlády, protestantismus a nástupnictví trůnu. Autorka je zachycuje se stejnou intenzivností a stejně bezchybně.


Královnin gambit“ se čte jedním dechem. Proč? Především díky kombinaci historických faktů, detailních popisů a skvělému vypravěčskému stylu, si čtení této historické beletrie zaručeně užijete.

Čtyřikrát provdána, tři ze svých manželů přežila (včetně Jindřicha VIII.), zproštěna osudu, který potkal Jindřichovy bývalé manželky, ale nakonec zůstala se zlomeným srdcem… to je Kateřina Parrová.

„Královnin gambit“ je fascinující příběh plný věrnosti a vášně, který vás s obrovskou intenzitou seznámí se ženou, která díky své síle a statečnosti vyvázla z manželství živá, zdravá a se ctí...


I přesto, že je osud Kateřiny Parrové přeci jenom o něco méně známý než osudy jejích předchůdkyň, rozhodně nezaostává. Je ideální pro všechny nadšence Tudorovců, zejména pak pro ty, kteří si potrpí i na historická fakta.
Fanoušci populárního televizního dramatu „Tudorovci“ a románů od Hilary Mantelové, Philippy Gregory či Alison Weirové budou prvotinou Elizabeth Fremantleové určitě nadšeni.
„Královnin gambit“si od doby svého vydání získal srdce již pěkné řádky čtenářů. Doufám, že podobně tomu bude i u nás, protože za to rozhodně stojí!

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, jehož spolupráce si velmi vážím.
Zdroj obrázků: #

Žádné komentáře:

Okomentovat