úterý 29. dubna 2014

Paní Hemingwayová









Autor/ka: Naomi Woodová
Překladatel/ka: Eva Fuxová
Žánr: beletrizovaný životopis
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2014
Počet stran: 276
Vazba: vázaná








Měla to být manželka? Nebo milenka? Milenka, nebo manželka?
Ernest Hemingway: spisovatel s velkým S, představitel Ztracené generace, nositel Nobelovy ceny za literaturu, ale také milovník ženské krásy a proslulý lamač srdcí. Ano, přesně takový byl… Hadley, Fife, Martha i Mary - dostal každou, po které zatoužil. Žádná neodolala jeho šarmu!
Každá byla jiná, každá ho milovala po svém, ale jedno měly společné – všechny si vyzkoušely roli MANŽELKY Ernesta Hemingwaye!
 
Každé desetiletí má svůj triptych
 
První láska… Hadley
Antibes – Francie, 30. léta 20. století: skromná začínající léta Ernestovy spisovatelské dráhy, Hadley jako skvělá matka a manželka, společné večírky s manželi Fitzgeraldovými a Murphyovými, partičky bridge v doprovodu ginu s tonicem a nový Ernestův objev… spontánní kráska Fife!
 
Nejvášnivější láska… Fife (Pauline)
Key West – Florida, 40. léta 20. století – pompézní dům a drobná černovláska Fife, která Ernesta zaujala svou divokostí. Nejvíce trpěla Ernestovým odchodem. Myslíte, že konečně byla tou nejlepší společnicí pro divokého spisovatele? Ne tak docela! To by Ernest nesměl být takovým, jakým byl! Na obzoru je nový „maják“… spisovatelka Martha!
 
Výbušná láska… Martha
Paříž – Francie, 50. léta 20. století – Martha „támhle“, Ernest „jinde“. Třetí Hemingwayova manželka byla nestálá a i taková byla její láska. Hospodyňka u plotny? Kdepak! Nejraději byla v přítomnosti dynamitu, bomb a zákopů… a Ernest? Ten si již plně užíval slávy. Jako jediná se s ním chtěla rozvést ještě předtím, než zjistila, že má milenku!
 
Podzimní láska… Mary
Ketchum – Idaho, 60.–70. léta 20. století – válečná reportérka a zároveň poslední manželka Ernesta Hemingwaye, s nímž prožila nejkrásnější chvíle, ale i trpké dny plné deprese a beznaděje, které Ernest nakonec neunesl…
 
Hemingwayovy manželky
http://www.ipernity.com/doc/freeatlast/4729717'
Naomi Woodová napsala fascinující „životopis“ ve světle čtyř jedinečných manželství. Skvěle propojila fakta s fikcí, jež knize přidala to správné kouzlo, které jste schopni prokouknout až po zaklapnutí knihy. Psychologie hlavních postav byla mistrně vykreslena, takže nebylo těžké si představit, jak sedíte v Ernestově tmavé pracovně plné knih a pozorujete jej, jak v rukou třímá prázdný list, na něhož zanedlouho napíše prvních pár řádek románu, které z něho později udělají brilantního spisovatele a vynesou ho do výšin jako respektovaného spisovatele… Příběh vás dokonale vtáhne do děje! Jednou budete Ernesta milovat za to, jak je pozorný, podruhé mu budete chtít vrazit políček za to, co se z něho celkem třikrát vyklubalo, když pro něho stávající manželka přestala být atraktivní a nahradila ji milenka. Ano! Láska, štěstí, žárlivost, nenávist, vztek, smutek. Vše tam bylo. Každé jeho manželství skončilo výhrou třetího hráče! Ale přesto, bylo dojemné sledovat krásné, ale i ty bolestné roky Hemingwayova života a především jeho žen. Nelze říci, která manželka byla pro Ernesta ta pravá. Každá měla dobré i špatné vlastnosti, každá si zažila obě tváře lásky – vznášení se v radostných výšinách i dopad hořkého odloučení, když bylo po všem. Ano, s každou byl Ernest šťastný, a proto si podle mého názoru každá zasloužila oslovení PANÍ Hemingwayová.
Finální verdikt! Paní Hemingwayová je kniha o přátelství a zradě, o lásce a lži a o vteřinách, jež životy měnily „lusknutím prstu“. Nezbývá mi nic jiného, než knihu vřele doporučit všem, které by zajímaly pozoruhodné osudy Hemingwayových manželek!
 
Hodnocení: 5/5
 
Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Metafora, jehož spolupráce si velmi vážím.
http://www.metafora.cz/
 
Nakladatelství Metafora vydalo také knihu s názvem Pařížská manželka, která pojednává o Hemingwayově první manželce Hadley Richardsonové.

Žádné komentáře:

Okomentovat